Boj za prosto tekočo Savo pri Mokricah se nadaljuje

Hidroelektrarna Mokrice (HE Mokrice), ki jo načrtujejo na območju sotočja Save in Krke pri Brežicah, še vedno buri duhove. Po tem, ko je lani Upravno sodišče razsodilo1, da je tožba Društva za varovanje rib Slovenije (DPRS) glede odločbe, s katero je Vlada za projekt HE Mokrice potrdila prevlado javne koristi proizvodnje elektrike nad koristjo ohranjanja narave in s tem odprla možnost pridobitve gradbenega dovoljenja za HE, utemeljena, se boj za prosto tekočo Savo nadaljuje. Investitorji in drugi vpleteni so znova sprožili postopke za nadaljevanje uresničevanja izgradnje hidroelektrarne, aktivnosti okoljevarstvenikov za prosto tekočo Savo pa se prav tako nadaljujejo.

Osnovni problem umeščanja HE Mokrice naj bi bil, ker posega v območje Nature 2000 in v različne vrste (ne le ribe). V DPRS navajajo, da “v okviru postopkov, ki so za projekt HE Mokrice tekli na ARSO in MOP, nikoli ni bila izvedena ustrezna presoja in presojani vsi potrebni izravnalni ukrepi, posledično pa je tudi vlada odločitev o prevladi sprejela brez ustrezne podlage, kar je nesprejemljivo in neodgovorno.2

Sredi julija 2022 so v DPRS na Upravno sodišče vložili že tretjo tožbo, vezano na projekt izgradnje HE Mokrice. V tožbi izpodbijajo sklep (bivše) Vlade iz maja 2022, ki bi omogočil postavitev HE Mokrice. Ta bi v deležu celoletne proizvodnje domače električne energije sicer predstavljala zgolj 1 odstotek. Ob tem velja omeniti dejstvo, da so hidroelektrarne letos pri nas zaradi pomanjkanja vode proizvedle 49 % manj električne energije kot maja lani. To morda lahko pripišemo podnebnim spremembam. Če bi se takšna pomanjkanja vode nadaljevala, se seveda pojavi dvom v upravičenost izgradnje HE, četudi bi odločevalci uspeli dokazati izgradnjo kot nujno zaradi prevlade javne koristi proizvodnje elektrike nad javno koristjo ohranjanja narave.

Vlada pravi, da je HE Mokrice nujna za zagotavljanje električne energije v Sloveniji. Hkrati posega na območje Natura 2000 in v vrste. Letos je zaradi pomanjkanja vode proizvodnja električne energije v domačih HE za 49 % nižja kot maja lani.

Konec julija 2022 je nato Upravno sodišče odločilo, da se za projekt HE Mokrice ne more izdati gradbenega dovoljenja, dokler ne bo sodišče dokončno odločilo o tožbi, ki so jo zoper projekt vložili v DPRS. Upravno sodišče je tako do končne odločitve prepovedalo začetek gradnje HE Mokrice.

Pri Delu navajajo, da “okoljsko ministrstvo do končne razsodbe sodišča ne sme izdati gradbenega dovoljenja, medtem ko lahko nadaljuje upravni postopek njegove izdaje.3” Cilj okoljevarstvenikov je tako preprečiti investitorjem, da pridobijo delno gradbeno dovoljenje, s katerim bi že lahko pričeli z nekaterimi gradbenimi deli.

Pri 4elementi smo le stranski opazovalci, a lahko vidimo, koliko truda vlagajo v DPRS in še nekaterih sorodnih organizacijah za zaščito Save ter njene flore in favne. Tudi v prihodnje bomo spremljali dogajanje okoli omenjenega projekta.

Zapleteno tudi na primeru Rižane

Če gre hidroelektrarnam na celo naših najbolj vodnatih rekah pri pridobivanju električne energije zaradi pomanjkanja vode letos za nohte, je zadeva glede pomanjkanja vode v Rižani drugačna. Tam naj bi bilo vode zaradi pomanjkanja padavin tako malo, da bi je lahko zmanjkalo celo za porabo v vodovodu za gospodinjstva.

Da bi zagotovili vodo v vodovodu, naj bi preusmerili vodo in posledično izsušili Rižano, čemur pa so ostro nasprotovali koprski ribiči. Rižanski vodovod naj bi bil dolžan v strugo Rižane dovajati tolikšno količino vode, ki je še opredeljena kot ekološko sprejemljivi pretok. Ta naj bi znašal najmanj 110 litrov na sekundo4 oziroma 113 litrov na sekundo 5.

Kaj bi se v primeru totalne preusmeritve vode zgodilo, ko bi presušila Rižana, verjetno ni potrebno posebej predstavljati. Ribiči so ob takšni ideji zatrdili, da gre za biocid in da preselitev rib tako logistično kot tudi ekološko ni mogoča.

So zakoni, ki jih imamo, v želji po ekonomskem profitu in v določenih ekstremnih okoliščinah res le mrtva črka na papirju?

Foto: arhiv RibiskeKarte.si, profil RD Brežice

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja