Jezera v Sloveniji, ki so primerna za kopanje

Kljub trenutni rahli osvežitvi ozračja bo poletje po napovedih vremenoslovcev trajalo še vsaj do sredine septembra. Ohladitev v čisti vodi je zato še kako aktualna. V nadaljevanju lahko preberete naš izbor preverjenih stoječih sladkih voda pri nas, ki so primerna za kopanje in poletne vodne radosti.

Bloško jezero

Ribnik je nastal na mestu nekdanjega močvirja oziroma visokega barja. Zaradi stalnega dotoka čiste vode je ribnik zelo primeren za kopanje. Ob ribniku je zanimiva gostinska ponudba, za tiste, ki bi želeli ostati dlje časa, pa tudi glamping hišice. Bližnji ribnik na Rakitni je Bloškemu jezeru precej podoben, le da je voda na Rakitni nekoliko slabše kakovosti.

Bohinjsko jezero

Naše največje jezero ledeniškega nastanka je tudi eno najlepših pri nas za kopanje. Ponuja razmeroma toplo vodo, ki trenutno dosega 26 stopinj Celzija. Okoli jezera je veliko skritih kotičkov, ki vabijo k raziskovanju in uživanju poletja.

Jezero Črnava

Prikupno umetno jezerce tik ob gradu pri Preddvoru je priljubljena izletniška točka. Poleti se lahko v njem tudi skopate, a pozor: ribnik radi obiščejo ribiči, prijazno sobivanje je zato več kot zaželeno.

Jezero Jasna

Malce južneje od Kranjske Gore pričaka izletnike jezero Jasna. Ker je umetna tvorba, bi bilo primernejše, če bi mu rekli ribnik. Napaja ga snežnica iz Pišnice. Voda je kristalno čista in bistra, a tudi mrzla. V Jasni se skopajo le najpogumnejši. Ob jezeru (ribniku) je pestra gostinska ponudba in mini doživljajski park z lesenim stolpom.

Jezero Trilobit

Visoko v Karavankah nad Jesenicami nas sredi smrekovih gozdov pozdravi prikupno jezerce Trilobit. Nahaja se ob istoimenskem domu, ki je priljubljena točka učencev in dijakov iz vse Slovenije. Poleti se bomo v jezercu lahko skopali, voda v njem je bistra in čista. Radi ga obiščejo tudi ribiči, ki tam lovijo postrvi.

Planšarsko jezero

Še eno od ostankov ledeniških jezer, ki se nahaja na višji nadmorski višini in je že samo po sebi magnet za izletnike, željne poletne osvežitve. Poleg jezerca je kar nekaj lokalov z bogato gostinsko ponudbo, prav tako izletniške kmetije. Je tudi odlično izhodišče za hribolazce, ki želijo osvojiti katerega od vrhov Kamniško-Savinjskih Alp.

Podpeško jezero

Eno redkih naravnih jezer v okolici Ljubljane je v resnici tudi eno najglobljih pri nas. Sifon v Podpeškem jezeru naj bi bil globok kar 51 m, povprečna globina jezera pa je manjša, od 5 do 8 m. Ob jezeru so prelepi travniki, voda v njem pa je čista in bistra. Poleg jezera je gostilna, ki ponuja pristno domačo slovensko kulinariko.

Soboško jezero (Expano)

Gramoznica še nima statusa kopalne vode, a je priljubljeno zbirališče vseh željnih vodnih užitkov. Voda v gramoznici je čista in bistra, spremljevalna ponudba pa pestra. Uživanje v Prekmurju dopolnijo tudi odlična kulinarika, prijazni domačini ter številne terme in bazeni.

Vodni park Radlje ob Dravi

Posebnost tega umetnega vodnega telesa je, da za kakovost in čistočo vode skrbijo izključno naravni organizmi. Seveda vodo redno preglejujejo, da je ustrezna za kopanje. Poleg vodnega telesa je otroško igrišče in pestra gostinska ponudba.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja