Sulec in ščuka zaprta, kaj lahko lovimo?

S pričetkom februarja se začne lovopust ščuk, včeraj smo zaključili tudi sulčarsko sezono 2020/21. Do nove muharske sezone, ki se ponekod začne že marca, in nekoliko toplejšega vremena, sta še dva tedna. Kako lahko ribič koristno preživi teh 14 dni, ki so pred nami? 

Če pogledamo na seznam rib, ki jih trenutno smemo loviti, ugotovimo, da je odprt lov na belice in na nekatere ribje vrste, ki jih lahko uvrstimo v skupino plenilk.

Druga polovica februarja je tradicionalno rezervirana za ribolov podusti in platnic, ki so tik pred drstjo, ter mren in klenov. Manj zahtevni se bodo razveselili tudi rdečeok, rdečeperk in zelenik, medtem ko sta krap in ploščič večinoma prisotna v stoječih vodah, ki pa so v času nizkih temperatur dostikrat vkovane v ledeni oklep. Dovoljen je tudi ribolov smuča in ostriža; ribiči se ju večinoma lotevajo s tehniko vijačenja, ki pa je v tem času nemalokje sporna. Zakaj?

Dilema pri ribolovu smuča in ostriža

Omenjeni ribji vrsti sta za športni ribolov izjemno zanimivi, čeravno pri nas nista zelo pogosti. Lovimo ju s tehniko vijačenja in muharjenja, s katerima poskušamo prelisičiti tudi večjo ščuko ali sulca. Zadnjih dveh je pri nas več kot smučev in ostrižev, razen v izjemnih primerih. Ker sta februarja oziroma od sredine februarja naprej že v varstveni dobi, je ribolov smučev in ostrižev pri nas marsikje videti kot ponesrečen poskus ribolova ščuk, z izjemo nekaterih revirjev.

Zaradi omenjenega so v številnih revirjih v tem obdobju zaprli ribolov smučev in ostrižev, ker so ribiči pod krinko ribolova smučev dejansko lovili ščuke. Takšno dejanje športnemu ribiču seveda ne more biti v ponos. Ker je “globoka” zima najboljši čas za lov smučev, je škoda, da se jih vseeno ne smemo lotiti. Kam se lahko odpravimo na ribolov teh zanimivih sladkovodnih plenilcev, ne da bi nas pri tem pekla vest in ne da bi prekršili vsebino ribolovnega pravilnika?

Iskanje primernih revirjev

Z odprtjem regij se znova lahko svobodno premikamo po celotni državi. Škoda bi bilo, da bi spustili ta zanimivi čas, ko je smuč najaktivnejši. Trenutno sta za ribolov smučev odprta revirja Mola in Klivnik, v katerih je teh plenilskih rib veliko in možnosti za ulov tudi kapitalnega primerka so v zimskem času največje.

Pogojno je zanimiv tudi ribolov smučev na Zbiljskem jezeru in v nekaterih drugih revirjih s stoječo vodo, pri katerih moramo obvezno preveriti, ali gladina ni zmrznila. Ribolov pod ledom je v Sloveniji namreč prepovedan.

Za iskanje primernega revirja lahko uporabite funkcijo naprednega iskanja na portalu ribiskekarte.si. Če bi želeli najti revir, kjer lahko vijačimo smuča, kliknemo na možnost naprednega iskanja in portal nam vrne tole stran. Toda pozor! To so revirji, kjer je na splošno dovoljeno vijačenje smuča. Pred samim ribolovom se moramo prepričati, ali je njihov ribolov v določenem obdobju dejansko dovoljen.

Preverimo vsebino dovolilnice

Pred nakupom dovolilnice vedno preverimo njeno vsebino. Če smo v dilemi, še pred izvajanjem ribolova kontaktiramo upravljavca in se pozanimamo o lovnih dobah in morebitnih drugih omejitvah. Takšen pošteni odnos bo utrdil tudi zaupanje med upravljavcem (ribiško družino) in ribiči. Ostane le še vprašanje, kako boš preživel obdobje do 1. marca. Kje boš lovil? Sporoči v komentar spodaj!

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si 😊

Foto: Pixabay. Fotografija je simbolna, z njo ne želimo spodbujati nočnega ribolova (kjer ta ni dovoljen)!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja