Streljanje glinastih golobov dobra alternativa “živemu” streljanju

Streljanje glinastih golobov, znano tudi kot streljanje na glinaste tarče, je strelski šport, ki vključuje streljanje s strelnim orožjem na posebne leteče tarče v obliki ploščkov, znane kot glinasti golobi.

Terminologija, ki jo običajno uporabljajo strelci na glinaste tarče, se pogosto nanaša na pretekla obdobja, ko so potekala tekmovanja golobov v živo. Čeprav so bila leta 1921 v Združenem kraljestvu takšna tekmovanja odpravljena, se lahko tarča še vedno imenuje “ptica”, zadetek se lahko imenuje “ubijanje”, zgrešena tarča pa “pobegla ptica”. Stroj, ki meče tarče, je še vedno znan kot “past” (angl. trap).

Glinaste tarče so se namesto živih golobov začele v resnici uporabljati že okoli leta 1875. Kasneje so razvili bitumenske (ali cementne) tarče, vendar se je ime “glinaste tarče” obdržalo. Leta 1893 je bilo v Angliji ustanovljeno Društvo za odstrel neživih ptic. Leta 1903 se je preimenovala v Strelsko društvo Clay Bird Shooting Association. Organiziralo je vsakoletno tekmovanje v streljanju na glinaste golobe in je delovalo do začetka prve svetovne vojne. Leta 1921 je britanski parlament brez nasprotovanja sprejel zakon, ki prepoveduje streljanje živih ptic na tekmovanjih.

Streljanje glinastih golobov ima danes najmanj 20 različnih urejenih tekmovalnih oblik. Imenujejo se discipline, čeravno lahko vse štejemo pod glavne tri skupine “past” (“trap”), “skeet” in “šport”.

Pri streljanju s “pastjo” se tarče izstrelijo iz enega samega objekta ali stroja, običajno stran od strelca.
Pri streljanju s “skeetom” se tarče izstrelijo iz dveh objektov na straneh strelca. “Šport” vključuje kompleksnejše streljanje s tarčami iz več izhodišč.

Kljub na videz zahtevni in kompleksni panogi streljanja glinastih golobov gre za zanimivo in dinamično športno igro, ki ponuja dobro alternativo živemu streljanju. V streljanju glinastih golobov se lahko preizkusimo tudi marsikje v Sloveniji, ponudniki pa imajo pripravljeno tudi opremo, ki jo športniki lahko najamejo (puške, tarče, očala in druga oprema, …).

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja