Nevarno blizu točke brez povratka

V zadnjih dneh zaskrbljeno spremljamo poročilo Medvladnega odbora za podnebne spremembe. To letos na kar 4000 straneh opozarja, da se človeštvo bliža točki brez povratka, saj se količina izpustov toplogrednih plinov ne zmanjšuje, vse pogostejši pa so ekstremni vremenski pojavi.

Poročilo jasno opozarja, da če v naslednjih 20 letih ne bomo drastično zmanjšali izpustov toplogrednih plinov, bo človeštvo doseglo tako imenovano točko brez povratka, ko morebitne spremembe glede okoljske politike ne bodo več vplivale na vremenske pojave. Vedno pogosteje smo sicer že priča orkanskemu vetru, izjemno močnim nevihtam, poplavam, toči in drugim grozečim dogodkom, ki škodujejo globalni ekonomiji in zdravju ljudi. Po mnenju nekaterih strokovnjakov naj bi bilo celo tako hudo, da ne govorimo več o podnebnih spremembah, temveč o podnebnem kaosu.

Povprečna temperatura zraka naj bi se kmalu dvignila za 1,5 stopinje v primerjavi s predindustrijsko dobo, kaz izrazito poveča možnosti za ekstremne vremenske pojave.

V prihodnjih dneh se bo nad Slovenijo sicer razširil vroč afriški zrak, zato pričakujemo vrhunec poletja in zelo visoke temperature. Te naj bi prihodnji teden prekinil dotok hladnega zraka, zato naj bi Slovenijo presenetila občutnejša ohladitev.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja