Dišeči cvetovi akacije so tudi odlična sladica

V majskih dneh obilno cveti akacija. Njene dehteče cvetove rade obiskujejo čebele, a le redki ljudje si jih privoščijo tudi kot sladico. Kako?

Cvetovi akacije so izjemno aromatični, zato jih lahko pripravimo tudi kot okusno sladico. Cvetove poberemo nekje, kjer niso umazani, onesnaženi. Pomembno je, da jih ne umivamo, saj tako z njih speremo dišeči cvetni prah. Cvetove le pregledamo, da v njih ni kakšna žuželka; to najlaže storimo tako, da jih nežno stresemo nad kuhinjskim koritom. Nato jih položimo na krožnik in pripravimo maso za palačinke.

Zanjo potrebujemo moko, sladkor, sol, jajce, mleko in olje, vse v količini, ki je odvisna od števila jedcev.

V srednje veliko skledo stresemo moko. Dodamo malo soli in sladkor, premešamo. Dodamo jajce, ki smo ga prej premešali z vilico. Dodamo manjšo količino rastlinskega olja (navadno bo dovolj ena žlica).

Sestavine mešamo z roko ali mešalnikom. Za lepše penjenje mase lahko dodamo tudi malo mineralne vode. Dobiti moramo gladko in gosto zmes brez grudic, v katero dodamo še mleko in začimbe po želji. K akaciji se lepo poda vanilija, a z njo ni treba pretiravati, saj bomo nehote zakrili prijetno aromo akacijevih cvetov.

V maso, ki smo jo pripravili, potopimo posamezni cvet in ga ocvremo v rastlinskem olju. S pečenjem prenehamo takoj, ko dobi masa za palačinke lepo zlato barvo. Podobno kot akacijo lahko pripravimo tudi cvetove bezga. Dober tek! 😇

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja