Slavnostni silvestrski meni

Za praznični silvestrski meni si privoščite slavnostno večerjo v slogu domače aristokracije. Silvestrovo je samo eno, za lep večer pa se splača potruditi.

Za predjed bomo pripravili ploščo domačih mesnin in znanih sirov. Na mizi ne smejo manjkati zorjene primorske salame, kraški pršut in prekmurska tünka. Vse v majhnih količinah, da se od vsega dobrega ne bomo tako hitro nasitili! Od sirov na velik krožnik zložimo feto, mladega Jošta, bohinjski mohant, hrvaški mladi sir s tartufi, nizozemsko starano gavdo, nanoški sir, francoskega rokeforja in angleški čedar.

Poleg popečenih rezin črnega kruha postrežemo kuhana prepeličja jajčka z mangovim čatnijem. Čatni (angl. chutney) je sladkasta omaka iz sadja oziroma zelenjave, ki služi kot pomaga oziroma začimba predjedi oziroma glavni jedi. K temu se prileže okusno pivo, morda lahek ležak ali polnejša zahodnjaška piva zvrsti ale. Zgrešiti ne moremo tudi s kakovostnim vinom.

Glavna jed

Za glavno jed pripravimo pečena račja prsa, polnjena s suhim sadjem, in kostanjev pire.

Račja prsa očistimo in povaljamo v koruzni moki. Pekač namažemo z olivnim oljem ali mastjo (po želji) in vanj denemo prsa, ki smo jih po dolžini zarezali. V zarezo denemo suho sadje (narezane marelice, jabolka in slive). Zarezo zašijemo ali utrdimo z zobotrebcem. Začinimo. Pokrito pečemo v pečici, na koncu odkrijemo in zlato zapečemo. Kot prilogo postrežemo nežen pire, v katerem ne sme manjkati masla in mleka, ki ga začinimo s kuhanim kostanjem.

Sladica

Ko so želodčki polni, nazdravimo s kupico lahkega suhega belega vina ali poplaknemo dobrote z mineralno vodo. Za sladico si privoščimo domač čokoladni puding s kandirano pomaračno. Poleg postrežemo sladko belo vino ali katero od desertnih vin.

Puding pripravimo sami, in sicer iz topljene ali drobljene čokolade, mleka, sladkorja, škrobne moke, vanilije in jajc. Vanj vmešamo zmes rjavega sladkorja, vanilije in kandirane pomaranče, ki smo jo flambirali s konjakom.

Dober tek, na zdravje in srečno 2021! 😊

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja