Novoletne zaobljube oziroma kako v treh korakih znova do popolne postave

Konec leta si navadno postavimo številne obljube: nekateri bi radi shujšali, drugi dokončali študij, tretji ujeli trofejno ribo. Katere nasvete velja poudariti, če smo si med novoletnimi željami zaželeli manj kilogramov?

Prenažiranje med novoletnimi prazniki je problematika, ki pesti prebivalce razvitega sveta že več desetletij. Ne le, da je prenažiranje neokusno, je tudi nezdravo in neizogibno vodi v debelost. Proti njej pomagajo le trije ukrepi.

Bodimo izbirčnejši

Seveda ni vseeno, kaj damo vase. Kaj pojemo, se pozna na tehtnici, predvsem pa na našem zdravju. Če bomo izbirnejši oziroma če bomo bolj premišljeno zaužili hrano, bomo pojedli manj in živeli bolj zdravo.

Jejmo manj

Težava razvitega sveta je, ironično, da pojemo preveč. Ob vsej kakovostni hrani se nažiramo z živili, ki jih ne potrebujemo. Med njimi je mastna, preslana hrana, sladkarije in sladke pijače. Teh živil ne potrebujemo, za človeško telo pa so v velikih količinah tudi škodljiva.

Telesu bomo pomagali, če bomo teh živil zaužili manj. Če imamo s tem težave, si poskusimo izdelati tedenski načrt oziroma jedilnik. Na spletu je veliko brezplačnih orodij, ki nam bodo pri tem pomagala.

Več se gibajmo

Krona zdravega življenja je gibanje na svežem zraku. Če nam uspe spraviti srčni utrip nad 120 in takole vaditi vsaj enkrat tedensko, smo na dobri poti, da znižamo tveganje za diabetes, srčne bolezni in druge hujše tegobe. Posledično se bodo topili tudi kilogrami.

Pomembna je stalnost pri vadbi, niti ne njena intenziteta, vsaj v prvih tednih. Naredimo si načrt vadbe in vanjo vključimo naše ljubljene ljudi. Tako bomo tudi posredno pazili, da se od načrta ne bomo oddaljili. Podobno je s kajenjem: ko želimo prenehati, o tem obvestimo čim več ljudi. Ti nas bodo nato opominjali in odvračali od tega, da bi znova prižgali cigareto.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja