Sirovke so ene naših najboljših gob

Septembrsko deževje je odlično namočilo Slovenijo. Zaradi toplih tal in namočenosti so pognale gobe. Čas lisičk je že mimo, a tukaj je ogromno različnih gobanov, črne trobente, borove glive, cigančki, kostanjevke … in sirovke. Te sodijo med naše najokusnejše gobe.

Pri sirovkah gre pravzaprav za skupino gob. Go govorimo o užitnih sirovkah, imamo v mislih najboljše užitne sirovke (ja, tako se imenujejo, latinsko ime pa je Lactarius deliciosus) in lososove sirovke. Obstaja tudi nekaj vrst drugih sirovk, ki niso užitne in lahko povzročajo prebavne težave, a jih z malce previdnosti zlahka ločimo od tistih okusnih, užitnih. Slednje vedno spustijo oranžen mleček, če jih prelomimo. To je znak, da je sirovka prava, užitna in bo na krožniku okusna.

Sirovke imajo rade iglasti gozd. Ne bojijo se nižjih temperatur, zato jih najdemo tudi pozno jeseni na višjih rastiščih. Navadno rastejo v skupinah, zato jih nemalokrat na enem mestu najdemo dovolj za okusno kosilo ali večerjo. Nabiramo mlade primerke, ko so gobice okrogle in imajo spodvihan klobuček.

Če vas ne moti dejstvo, da sirovke spuščajo mleček in zelenijo na ranjenih mestih, boste nad njimi navdušeni. Najbolje jih je pripraviti kar tako, pečene v ponvi na nekaj kapljicah oljčnega olja. Na koncu jih lahko osvežimo z malce česna, staranega sira in nekaj kapljicami belega vina. Z začimbami in dodatki nikar ne pretiravajmo, da ne bi zakrili prijetnega okusa gobe. Sirovke so sijajne tudi v gosti jesenki juhi, ki bo najbolj prijala v hladnih dneh.

Pozor: sestavek je informativne narave in ni namenjen determinaciji gob. Če gob ne poznate, jih ne nabirajte in ne uživajte. Pred gobarskimi podvigi se obvezno posvetujte s strokovbnjaki v gobarskih društvih!

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja