Losos z javorjevim sirupom

Petek je čas za ribe; tokratnega bomo preživeli v družbi slastnega lososa z javorjevim sirupom. Sočno, okusno jed pripravimo samostojno v eni ponvi v vsega 20 minutah.

Lososa obožujejo stari in mladi. A pozor: če se le da, kupimo tistega, ki je iz proste in ekološke reje. Seveda podvig ni najbolj enostaven, a se splača. Gojeni lososi so lahko zelo toksični, to pa zaradi narave umetnih krmil in antibiotikov, ki jih vsebuje njihovo meso.

Ko torej dobimo kakovostno in zdravo meso lososa, se lahko lotimo njegove priprave. Kupimo lahko ribo s kožo ali brez nje, odvisno od naših želja. Oboje je prav prijetno! Če znamo fileje pripraviti sami, jih oblikujemo na enako velike in predvsem čim bolj enako debele rezine. Če tega ne znamo, prosimo prodajalca v ribarnici, da to stori za nas. Enakomerna debelina je izjemno pomembna, da bodo fileji lepo pečeni in pripravljeni v istem času.

Za pripravo filejev predlagamo ponev, ki je premazana s premazom proti prijemanju (teflon). Pečemo na srednje močnem ognju. Fileje, ki so debeli od 2 do 3 cm, bomo pekli le nekaj minut na vsaki strani. Če ima file kožo, najprej popečemo stran s kožo. Filejev nikar ne obračajmo prepogost, to morda storimo le enkrat. Za obračanje uporabimo široko lopatko, po potrebi si pomagamo s še eno prav tako lopatko ali v skrajni sili z žlico.

Ribe so izjemno nežne, zato je pravi greh, da bi jih prepekli. Ko bomo imeli že nekaj izkušenj, bomo ustrezno stanje mesa znali oceniti že s pritiskom blazinice prsta na ribji file.

Priprava

Fileje vzamemo iz hladilnika in jih pustimo na sobni temperaturi približno pol ure. Vmes pripravimo vse za oblikovanje jedi. Najprej zmešamo javorjev sirup, sojino omako, sezamovo olje, česen in ingver. Na tak način pripravimo omako. Kot prilogo lahko pripravimo pečen krompir ali pire. Za okrasitev jedi predlagamo nasekljan por. 

Pečenje

Na vročo ponev denemo žličko oljčnega olja. Ko se olje razleze po površini ponve, nanjo položimo fileje. Najprej jih spečemo na eni strani, nato obrnemo in popečemo še na drugi. Pazimo, da ribe ne prepečemo. Zmanjšamo ogenj in dodamo omako. Ko se zgosti (reducira), ugasnemo ogenj. Med pečenjem filejev ne obračamo, temveč premikamo ponev, da se omaka razleze po celotni površini.

FIleje položimo na ogret krožnik. Čezenj prelijemo omako. Posujemo z nasekljanim drobnjakom in postrežemo s prilogo po želji. Dober tek!

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja