Samo veliki ljudje umrejo dvakrat!

Kot pravi Stane, moj dober prijatelj: “Samo veliki ljudje umrejo dvakrat!” Se strinjate?

Te dni je izšla nova knjiga: Alojzij Šulgaj: Lov z umetno muho ali s perjenico, katero je zbral in uredil Stane Omerzu. S Stanetom rad spijem kavo. Če ravno je nenehno čez glavo v delu, je vedno pripravljen pomagati, razmere v slovenskem ribištvu pa pozna bolje kot kdorkoli. Z velikim zanimanjem sem spremljal zaključno fazo nastanka nove knjige, o kateri je govoril z neverjetno zagnanostjo in strastjo. Za Alojzija Šulgaja sem prvič slišal. Kogar koli sem od ribičev povprašal o njem ni vedel zanj. Seveda me je zanimalo s čim je ta gospod tako navdušil našega urednika. Bolj ko sem listal printe, bolj sem se navduševal tudi sam. Neverjetno! Stane je zbral Šulgajeve članke, ki jih je le ta objavljal v Ribarskem vestniku od leta 1934 do 1938. Ko je zložil vse skupaj je nastala kompletna knjiga o muharjenju v Sloveniji pred več kot osemdesetimi leti. S knjigo o muharjenju iz tistega časa se postavljamo ob bok največjim ribiškim narodom. S strokovno literaturo iz tistega časa se lahko pohvalijo le največji in najnaprednejši ribiški narodi. Mislim, da imajo knjige o muharjenju iz tistega časa le še Angleži, Francozi, Španci, Nemci in Američani.

Presenečeni boste nad strokovnostjo in obsegom zbranega gradiva. Če prav knjiga izhaja osemdeset let po objavi prvih člankov, se zdi, da imamo v roki knjigo iz tistega časa. Stane se je namreč odločil, da ustvari repliko knjige iz začetka prejšnjega stoletja, kljub temu, da ta nikoli ni bila izdana. Ohranil je slog in obliko črk, knjigo pa krasijo številne originalne skice, slike in fotografije. Neprecenljivo!

Alojzij Šulgaj je postavil in zapisal temelje ribiške etike in ribiškega bontona, napisal je popoln priročnik za lov z umetno muho ali perjenico, izdelal je tabelo uporabnosti umetnih muh glede na vreme, čas in vodo, opisal 103 umetne muhe ali perjenice z vsemi različicami vezav, natančno je opisal postopek vezave perjenic, opisal tehnike perjančenja ali muharskega meta… Razmišljal je o umetnem gojenju rib in kot inženir in strokovnjak podal rešitve za gradnjo ribjih stez, ki so uporabne še danes. Knjigo boste zaradi jezika brali kot poezijo, daje pa nam čudovit vpogled v zgodovino in razvoj muharskega športa, ki nas tako navdušuje in na katerem bi radi gradili turistično ponudbo, za katero imamo tako izjemne pogoje.

Za kaj takega pa vse kaže še vedno nimamo dovolj znanja, predvsem pa se premalo zavedamo okolja, kjer živimo in priložnosti, ki nam jih razvoj muharskega športa in ribiškega turizma nudi. »In vendar se premika!« Predsednik Ribiške zveze Slovenije in njeno predsedstvo so prepoznali vrednost knjige, ki jo je Stane pripravljal. Zlasti predsedniku dr. Miroslavu Žaberlu gre velika zasluga, da sta se Center za promocijo in pospeševanje športnega ribolova in ribiškega turizma –Racoon in Ribiška zveza Slovenija dogovorila za sozaložništvo te dragocene knjige in tako omogočila, da bo knjiga dostopna kar najširšemu krogu slovenskih športnih ribičev.

Prijetno presenečenje in nadvse dober pokazatelj je tudi, da so izid knjige podprle skoraj vse ribiške družine, ki gospodarijo z muharskimi vodami. Seveda se nam zdaj to zdi samo po sebi umevno, vendar se tudi sam zavedam kako težki in naporni so koraki napredka. Zato sem Stanetu med prvimi obljubil svojo podporo in od srca čestitam in se zahvaljujem vsem, ki so kakor koli prispevali, da izjemno in »skoraj« pozabljeno delo Alojzija Šulgaja ugleda luč sveta. Če citiram še urednika: »Narod, ki nima odnosa do svoje zgodovine tudi velike prihodnosti ne more pričakovati.« Vsi ljudje umrejo enkrat. Le veliki ljudje umrejo dvakrat. Prvič umrejo, ko njihov duh zapusti telo in drugič, ko njihovo delo utone v pozabo.

Z izidom knjige Lov z umetno muho ali perjenico, smo Slovenci enega pionirjev slovenskega športnega ribolova, Alojzija Šulgaja in njegovo izjemno delo zapisali nesmrtnosti.

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja