S pravilno sestavljeno predvrvico do dobrega muharskega predložka

Da bi našo umetno muho, najsibo suha ali posnetek ličinke, lepo zavihteli na želeno mesto, moramo poleg osnov znanja muharskih metov poznati tudi načela pravilnega sestavljanja predvrvice. Ta ni le iz enega kosa laksa iste debeline, temveč postaja vedno tanjša, vse do trnice, ki je njen najtanjši del. Več v tokratnem tedenskem blogu.

Večina muharjev začetnikov na konec muharske vrvice naveže kar meter ali dva primerno debelega laksa. S takšno pripravo nato vihtijo po gladini, muha pa ne leti lepo oziroma ne pade na pravo mesto. Krivda seveda tiči tudi v nepravilni pripravi predvrvice (angl. Leader). Ta mora biti sestavljena tako, da kot celota oblikuje nevidno nit konične oblike. Pomembno je, da teža predvrvice po njeni dolžini ni enakomerno porazdeljena, temveč da pada oziroma se zmanjšuje od vrvice proti muhi.

Za ličinkarjenje lahko uporabimo obliko predvrvice, ki je opisana na zgornji shemi.
Za ličinkarjenje lahko uporabimo obliko predvrvice, ki je opisana na zgornji shemi.

Če bi z enako palico in muharsko vrvico hkrati zavihteli predvrvico iz enega kosa enako debelega laksa in pravilno sestavljeno predvrvico, bi takoj opazili razliko v letu umetne muhe in načinu padanja na ciljno mesto. To je še zlasti vidno pri uporabi suhe muhe. Pri uporabi enega kosa enako debelega laksa se bo vrvica nagnetla v klobčič, muha pa ne bo pristala dlje od zaključka muharske vrvice. Pri pravilno sestavljeni predvrvici je drugače. Laks se lepo odvije, vržemo dlje, nimamo težav z zavoji, ki bi povzročali izostanek pri zaseku pa tudi precej natančnejši smo. Ključ je v pravilnem prenosu sil, ki delujejo na našo predvrvico.

Način pravilne izdelave predvrvice je znan že kar nekaj časa, vsaj sto let in več. Eden od svetovnih avtorjev muharske literature, ki je sredi 20. stoletja pomembno prispeval na tem področju, je Švicar Charles Ritz. Povzemajo ga tudi slovenski avtorji. V svoji knjigi Muharski doživljaji navaja, da mora biti predvrvica sestavljena iz najmanj treh delov, in sicer po naslednjem načelu:

60 % moči
20 % upadanja
20 % trnice (angl. Tippet)

Debelina trnice mora biti obvezno prilagojena velikosti umetne muhe, ki jo uporabljamo. Pri ribolovu z muho na trnku velikosti #14 zapoveduje uporabo trnice debeline 0,008 inče oziroma 0,20 mm. Poudariti moramo, da v tistih časih še niso uporabljajo tako kakovostnih, tankih in vzdržljivih predvrvic, ki so danes na voljo vsakomur. Vpelje tolerančno območje, tako da bi s tako debelo predvrvico lahko navezovali muhe velikosti od #12 do #16. Predvrvica pa bi morala po njegovem biti sestavljena takole (predpostavljamo, da bo dolga 3 m):

1,8 m – debelina 0,46 mm ali 0,41 mm ali 0,36 mm
0,6 m – debelina 0,31 mm ali 0,25 mm ali 0,23 mm
0,6 m – debelina 0,20 mm

Shematično lahko takšno predvrvico prikažemo takole:

1

Z rdečo je označeno območje, kjer za povezovanje dveh delov uporabimo lipanski vozel (angl. Blood knot). Za povezovanje predvrvice in trnice lahko prav tako uporabimo ta vozel, vendar nekateri raje uporabijo t.i. kirurški vozel (angl. Surgeon’s Knot), saj menijo, da je hitrejši za izdelavo.

Poleg te osnovne oblike je Ritz predlagal še številne druge oblike predvrvic in trnic, ki so primerne za različne oblike muharjenja (suha muha, posnetek ličinke, natančni meti, hitri meti, …). Dve podajamo v nadaljevanju.

Predvrvica za natančen met (v skupni dolžini 280 cm):

165 cm (1. del) debeline 0,46 mm, 15 cm (2. del) debeline 0,41 mm, 15 cm (3. del) debeline 0,36 mm, 15 cm (4. del) debeline 0,31 mm, 15 cm (5. del) debeline 0,28 mm, 55 cm (zaključni, 6. del) debeline 0,25 mm. Menjamo le zaključni odsek, ki ga imenujemo trnica.

Predvrvica za ribolov s posnetkom ličinke (v skupni dolžini 230 cm):

20 cm (1. del) debeline 0,36 mm, 20 cm (2. del) debeline 0,31 mm, 45 cm (3. del) debeline 0,25 mm, 45 cm (4. del) debeline 0,20 mm, 100 cm (zaključni, 5. del) debeline 0,15 mm.

Shema za izdelavo predvrvice za ličinkarjenje.
Shema za izdelavo predvrvice za ličinkarjenje.

Pa vi, se potrudite za pravilno sestavljanje muharske predvrvice? Verjemite, izplača se. Predvrvico in trnico konične oblike lahko kupite tudi v vseh bolje založenih muharskih trgovinah. Sicer je bolje, da si jo sestavite sami (glede na obliko in dolžino ribiške palice ter obliko muharjenja), vendar bo kupljena konična predvrvica vseeno veliko boljša kot navaden laks enake debeline.

Dober prijem vam želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri pisanju bloga smo uporabili naslednjo literaturo:

  • Ritz, C. (1965). A Fly Fisher’s Life. London: Max Reinhardt.
  • diyflyfishing.com
  • trout-flies.co
  • nz.pinterest.com
  • gilflyfishing.com
  • eat-sleep-fish.co.uk

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja