Ribolov krapov na gladini s skorjico kruha

V vročih poletnih dneh lahko krape uspešno lovimo tudi na gladini s skorjico naravnega ali umetnega kruha. Pred kratkim smo ribolovni dan preživeli na dveh revirjih, ki sta za tak krapolov zelo zanimiva, Strahomer pri Ljubljani in Češnjevek pri Cerkljah na Gorenjskem.

V plitvejših in mirnejših ribnikih, kjer se poleti voda segreje in so krapi dejavnejši, pridejo po hrano tudi na površino. Resda med njimi ni največjih primerkov, se pa najdejo tudi takšni do okoli 6 ali 7 kilogramov. Najraje primejo na skorjico kruha, ki je preprosta in lahko dostopna vaba, ribolov z njo pa sila zanimiv.

Ribnik Strahomer pri Ljubljani
Ribnik Strahomer pri Ljubljani

Najprej smo obiskali ribnik Strahomer, s katerim gospodarijo v RD Barje. To je približno 2 hektara veliko vodno telo kvadratne oblike z globino do največ 1,5 metra. V njem živijo krapi in kapitalni amurji, vendar ribolov zaradi različnih dejavnikov ni najbolj preprost. Da bi si ribiči popestrili ribolovni dan pogosto lovijo na gladini, najsibo s kruhom, umetnimi muhami ali drugimi vabami. Ribe, ki jih ujamejo, so krapi, kleni, ribji drobiž pa tudi kak amur.

Ribnik Češnjevek na Gorenjskem
Ribnik Češnjevek na Gorenjskem

Drug zanimiv ribnik je Češnjevek in se nahaja le streljal od naselja Cerklje na Gorenjskem. Z njim gospodarijo v RD Bistrica Domžale. Tiha naravna okolica botruje k temu, da je ribolov na gladini tam izvedljiv, kljub temu, da je voda na več mestih nekoliko globlja. Najpogostejši ribji vrsti, ki jih boste s kruhom na gladini lahko ujeli, sta krap in amur. Lovili smo bolje kot v Strahomeru, pa tudi ribe so bile večje.

Ribolov na gladini je zanimiv in preprost le, če uporabljamo pravilno ribiško opremo. Palice, s katerimi lovimo, naj bodo daljše, da bomo z njimi lažje (in dlje) metali. Dobro je, če ima kolesce notranjo zaporo (angl. baitrunner), ni pa nujno. Laks naj bo debel med 0,18 in 0,28 mm. Plovcev ne uporabljamo, le redko vodno kroglico. Najpogosteje lovimo brez kakršnekoli obtežitve. Trnki so lahko klasični, a priporočamo uporabo kraparskih v velikostih 4 ali 6.

Namestitev skorjice na trnek
Namestitev skorjice na trnek

Vabo pripravimo tako, da kruh (lahko je beli ali črn) navlažimo in ga pustimo v senčnem in brezvetrnem prostoru. Uporabljamo skorjico, katere se drži še malo sredice. S trnkom prebodemo skorjico in ga nato skrijemo v mehkejši del vabe. Ta je v povprečju velika od 2 pa tudi do 6 cm. Brez obtežitve jo moramo vreči celo 20 ali 30 metrov daleč, zato je harmonizacija palice in vabe zelo pomembna. S finejšimi palicami in tanjšimi laksi bo šlo lažje, vendar bo utrujanje bolj tvegano, sploh pri zaseku večjega krapa. Za krajše razdalje lahko uporabimo tudi umetni kruh (plastična masa, ki je izdelana tako, da je videti kot skorja s sredico).

Dobro je, če »ribolovno mesto« najprej nakrmimo. Veter bo nato kruh nosil na različne konce, zato bomo včasih morali tudi kam drugam. Ribolov na gladini s skorjico kruha se pogosto spremeni v zalezovanje rib. Prijemi so lahko počasni ali hitri (nepričakovani), vedno pa vidni in razmeroma energični. V več kot 50% se krap zapne kar sam. Sila zatega naj bo primerna razdalji, na kateri lovimo.

Predlagamo vam, da vsaj en dan v letošnjem poletju namenite tudi krapolovu na gladini s skorjico naravnega ali umetnega kruha. Zagotavljamo vam, da boste zelo uživali, čeprav ujeti krapi večinoma ne bodo težji od nekaj kilogramov.

Dober prijem vam želi ekipa RibiskeKarte.si!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

2 thoughts on “Ribolov krapov na gladini s skorjico kruha

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja