Prihaja najlepši muharski čas

16. maj je za veliko muharjev pravi mali ribiški praznik, saj se ponovno odpre sezona ribolova lipanov. Srebrni vitezi so za muharje ena najbolj priljubljenih ribjih vrst. Ko se prevesi zlati maj, se konča njihova drst, narava pa zeleni in nas vabi na ribolov. Predloge, kam na lipane, vam podajamo v tedenskem blogu.

Lipan (Thymallus thymallus)
Lipan (Thymallus thymallus)

Lipani sodijo med spomladanske drstnice, saj se drstijo spomladi, ko voda doseže 10° C. Obdobje, ko jih ne smemo loviti, je razmeroma dolgo in traja od 1. decembra do 15. maja naslednjega leta. Za ribiče je takrat pravi mali praznik, seveda le, če so vodostaji normalni in je ribolov mogoč. Takrat se začne pravi muharski čas, kot so mnenja tudi mnogi avtorji domače in tuje muharske literature.

Paul Colley trout and graylingTradicionalno gledano so lipane na zahodu, zlasti v Angliji, bolj sovražili kot ljubili, saj so menili, da »kradejo« ikre žlahtnejših ribjih vrst, kot so postrvi in lososi. Tako so tudi v literaturi, kjer so večinoma prevladovale knjige angleških avtorjev, delali krivico tem čudovitim in za športni ribolov zelo zanimivim ribam.

V visoki pomladi in zgodnjem poletju lipani še niso tako plašni in uspešno jih bomo lovili na različne, tudi večje umetne muhe. Zanimive so reke alpskega, posebno pa še tiste kraškega tipa. Nekaj idej vam ponujamo v nadaljevanju:

Kamniška Bistrica
Kamniška Bistrica

Kamniška Bistrica, revir 3 (RD Bistrica Domžale)
V alpski reki, ki priteče iz Kamniško-Savinjskih Alp, živijo v srednjem in spodnjem delu zdravi in veliki lipani. Priporočamo vam ribolov v revirju 3.

Kokra
Kokra

Kokra (RD Kranj)
V Kokri lipani sicer niso tako pogosti kot drugod, so pa zato veliki in zabavno jih je loviti. V toplih dneh, ki se v tem deževnem vremenu zdijo še svetlobna leta stran, radi pobirajo tudi večje posnetke šašev. Predlagamo, da se na ribolov odpravite v kanjon pri naselju Britof.

Ljubljanica
Ljubljanica

Ljubljanica (RD Vrhnika)
Vrhunska voda za muharjenje lipanov skriva v svojih nedrjih številne čudovite in kapitalne primerke. Odlična je za ličinkarjenje in prefinjen ribolov s suho muho. Začnite na Veliki Ljubljanici pri izviru (Retovje), nato pa poskusite tudi ribolov v manjšem pritoku Mala Ljubljanica in nižje po toku navzdol.

Poljanska Sora
Poljanska Sora

Poljanska Sora (RD Žiri)
Poljanska Sora, s katero gospodarijo v RD Žiri, je ena naših najboljših lipanskih voda, zlasti pozno spomladi in zgodaj poleti. Veliki primerki lipanov se skrivajo v varnem zavetju vrbovih vej v revirju, ki se začne pri mostu v Žireh. Poskusite!

Rašica
Rašica

Rašica (RD Ribnica)
Očarljiv potok, ki teče po kraški planoti mimo naselja Rašica, je sijajen ribiški cilj za tiste, ki ljubijo mirno naravo in divje ribe. Lipani so plašni, a vredno je poskusiti, saj se v številnih z mahom obraslih tolmunih skrivajo prav lepi primerki srebrnih vitezov.

Sava
Sava

Sava (RD Radovljica in RD Tržič)
Precej dolg revir, s katerim gospodarita omenjeni RD, slovi po kapitalnih lipanih. Najlaže jih boste ujeli na začetku ribolovne sezone, zato ne odlašajte. Ko se vodostaji umirijo, bo pravi čas za ribolov. Preizkusite se v ličinkarjenje v bližini naselja Podnart, odlični pa so tudi številni drugi odseki reke.

Selška Sora
Selška Sora

Selška Sora (RD Sora)
V Selški Sori je po vodni havariji leta 2007 populacija lipanov strmo upadla. Stanje se počasi izboljšuje, najbolj pa je to izboljšanje vidno v spodnjem delu Selške Sore, s katerim gospodarijo v RD Sora. Obetavna mesta so pod Lubnikom ali pa tik izven srednjeveškega mesteca Škofja Loka. Priporočamo!

Vipava
Vipava

Vipava (RD Ajdovščina)
To je reka, kjer so lipani zelo pogosti. Med njimi so tudi številni kapitalni primerki. Ribe so plašne, zato vam svetujemo veliko mero previdnosti, ko se boste gibali ob vodi. Uporabljajte čim daljše predvrvice, obnese se tudi francoski sistem.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na našo ekipo (info@ribiskekarte.si). Veliko užitkov vam želimo in ne pozabite, pri ribolovu lipanov moramo povsod obvezno uporabljati brezzalustnik!

Dober prijem vam želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri pisanju bloga smo uporabili naslednje vire:

  • wildtrout.org
  • i-peche.com

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja