Ribolov z bambusovo cepljenko

Ribiške palice so bile tekom zgodovine sprva izdelane iz različnih vrst lesa, najpogosteje iz takšnega, ki je dovolj upogljiv in lahek. Palice so bile kljub temu okorne in nič kaj podobne današnjim, ki so izdelane iz modernih in močnih materialov.

Zgodovina bambusovih cepljenk bojda sega v začetek 19. stoletja. Takrat naj bi angleški mojstri prišli na idejo, da bi lepili razcepljene delčke bambusovega stebla. Izdelali so ribiške palice, ki so lahke, a izredno vzdržljive. Bambusove cepljenke so primerne za beličarjenje in vijačenje, najbolj znane pa so verjetno muharice.

Cepljenke so lepo gibljive in omogočajo elegantne in mehke mete. Ribič jih mora skrbno čuvati, kar pomeni, da jih hrani pokonci v hladnem in temnem prostoru, palica pa naj bi bila med hrambo pospravljena (ne sestavljena). Cepljenke sicer brišemo le z vlažno krpo, ne z detergenti.

Pomembno je, da cepljenk med utrujanjem ribe ne izpostavimo prevelikemu pritisku. Les je živ material, zato moramo sproti ocenjevati, koliko “dela” ji še lahko naložimo. Med utrujanjem moramo cepljenko tudi obrniti, da se napetost prenese po vseh vlaknih. S tovrstnimi palicami je resda nekoliko več dela kot s palicami iz umetnih materialov, a je občutek ribolova precej pristnejši, vsaj za ljubitelje zgodovine, tradicije in naravnih materialov.

Si že lovil z bambusovo cepljenko?

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri oblikovanju bloga smo uporabili vire:

  • Best Antique 2017

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja