Izbira plovca

Beličarjenje je vedno zelo zanimivo, ne glede na to, kako velike ribe kanimo ujeti. Najpogosteje beličarimo z različnimi plovci. Plovec se od plovca razlikuje, zato je pravilna izbira tega ribolovnega pripomočka izjemno pomembna.

Plovci se načeloma razlikujejo glede na tip vode v kateri lovimo, glede na težo, obliko in tarčno ribo. V grobem ločimo iztegnjene vaglerje (ki so paličaste oblike), vaglerje s trebušastim telesom, podaljšljive vaglerje in običajnejše kroglaste plovce. Težo plovca prilagodimo vodostaju, najpogosteje pa tarčni ribi, ki jo lovimo. Ribiči z več izkušnjami zagovarjajo načelo, da raje lovimo z lažjimi plovci.

V vetrovnih razmerah in v mirni vodi izberemo vagler (angleški plovec), za ribolov s polagalko ali na blizu pa posežemo po fiksnih plovcih, ki ne drsijo na laksu. Prve odlikuje oblikovanost, kjer laks poteka pod vodo. Na ta način nam veter ne more do živega. Drugi pa so primernejši za začetnike, saj je njihova uporaba povsem enostavna pa tudi izbira globine vabe je intuitivna in jo nastavimo kar “na roko”.

Težki fiksni plovci nam bodo pomoč v veliki vodi in pa ko lovimo velike ribe, denimo some. Takrat tudi uporabimo večjo in težjo vabo. Za ribolov manjših rib, ki tehtajo do 5 ali 10 kilogramov, bomo uporabili lažje in finejše plovce. Z njimi tudi lepše zaznamo prijeme, ki so dostikrat izjemno nežni in težje opazni.

Kakšnega pa uporabljaš ti? Sporoči nam v komentar.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri oblikovanju bloga smo uporabili vire:

  • anglersmail.co.uk
  • Coarse Fishing Tips

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja