Ribiški dnevnik – zgodbe, potopisi in razmišljanja, 2. del

Po dolgem obdobju sem se v letu 2017 ponovno lotil ribolova, ki sem ga kot mladenič oboževal. Zaradi obveznosti ga v preteklosti nisem mogel izvajati ker dolgo časa. Sedaj se je končno malo odprlo in leto 2017 je bilo leto, ko sem se odločil, da je čas, da se ponovno posvetim svojemu najljubšemu konjičku.

V trgovini
Trgovine ponujajo ogromno zanimivih stvari za ribiče.
Trgovine ponujajo ogromno zanimivih stvari za ribiče.

Najprej je treba nabaviti nekaj opreme, saj sem imel le eno palico, ki je dala veliko skozi in je potrebovala osvežitev. Nič ni pomagalo – gremo v nakup, a glej ga zlomka, ob prihodu v trgovino so mi usta ostala odprta kot dvoriščna vrata, ki jih je nekdo pozabil zapreti. Mislil sem, da me bo šok: toliko stvari na kupu, toliko novih neznanih stvari, ki jih pred 15 ali 20 leti nisem videl.

Kje so časi, ko smo hodili loviti v reko Pesnico? Spomnim se, kako sem lovil na jezeru Pristava – Šiker in v Pernici z eno palico, na kateri sem imel čisto navaden laks in namontirano navadno “fedro” ter trnek. Za signalizator sem imel en navaden bel PVC obroček, ki sem ga nataknil na laks in sem ga moral pozorno opazovati – kot plovec. Kdaj se bo laks napel in dvignil obroček?

To je bilo nekaj najbolj vznemirjujočega, kar sem takrat doživljal. Z bratom sva strmela v te obročke kot dva majhna otroka pred izložbo slaščičarne, kjer so se svetili najlepši in najslajši bonboni.

Tako sem stal tam sredi trgovine in buljil v te prelepe zanimive stvari. Čez čas mi je postalo nerodno, ko sem se zavedel, da me mogoče kdo opazuje in se naskrivaj posmehuje, “glej tega, kako zija”. Zato sem se hitro podal med police in počasi ter z veliko mero previdnosti dotikal vseh stvari in jih gledal ter tuhtal, kje in kako jih uporabiti. Cen sploh nisem opazil, tako sem bil zavzet z ogledovanjem.

Mislim, da sem takrat taval po trgovini debele 4 ure, preden sem si kupil nekaj trnkov, ki sem jih poznal, in nov laks ter dve stari, dobro poznani “fedri” za na laks. In to je bilo to!

Raziskovanje

Ko sem prišel domov, sem poln zanosa pripovedoval ženi, kaj vse sem videl in koliko stvari imajo, ona pa se mi je le nasmihala in me opazovala, kako so mi žarele oči in kako zavzeto sem ji govoril o vsem, kar sem videl. Dobro je vedela, kako sem ljubil ribolov in koliko časa sem se mu moral odrekati. Potrpežljivo je prenašala moje pripovedovanje in me spodbujala, da naj se razgledam malo po spletu in spoznam, koliko se je spremenilo od takrat, ko sem zadnjič ribaril.

Tako, čakalo me je veliko raziskovanje! Bolj sem raziskoval, bolj sem bil zmeden, kaj in kako izbrati, kako se danes v novejših časih lovi in na kaj. Odločil sem se!

Včasih sem pri ribolovu uporabljal samo tole!
Včasih sem pri ribolovu uporabljal samo tole!

Moram kupiti dodatno palico ali dve, rabim šotor, podmetalko in dve palici, na kateri bom lahko položil ribiško palico. A glej ga zlomka, spet sem ugotovil, da če hočeš danes kje loviti, potrebuješ še blazino za odpenjanje, ponekod celo banjico in večjo podmetalko, antiseptik in ne vem kaj še vse … Od groze sem skorajda dobil glavobol.

Po tehtnem razmisleku sem se odločil in naredil seznam, kaj od opreme potrebujem in kaj od tega potrebujem najprej, nato pa sem začel računati, koliko kaj stane in spet sem skoraj dobil glavobol. Znesek je bil precej visok! Zato vam priporočam, predvsem vsem začetnikom, kupujte po pameti in preudarno. Ne pravijo zastonj “zelo draga oprema ne ujame ribe”, temveč so izkušnje tiste, ki štejejo.

Počasi in z veliko varčevanja sem si nakupil kar nekaj opreme, ki mi danes omogoča, da lahko normalno in brez skrbi lovim kjerkoli, seveda mi manjka še nekaj drobnarij, ki si jih sproti nabavljam.

Ker ljubim naravo in ribolov, spoštujem tudi vsako ribo, ki jo ujamem, in zame ni večjega veselja kot takrat, ko spuščam ujeto ribo nazaj v vodo. Na svobodo, brez večjih poškodb, a mogoče le s kakšnim slabim spominom name kot ribiča in z mislijo, da naslednjič ne bo tako lahko zagrizla na isto “finto”.

Poplava informacij

Po nabavi nujne opreme sem si želel nabrati čim več izkušenj in spoznati čim več novih lokacij. Z vsakim prijemom pa sem začutil, kako mi je kri ponovno pognalo po žilah, kot takrat v otroških letih. Kako sem bil vesel, ko sem ribo uspešno spravil v podmetalko in na suho. Srečen sem bil, da je ravno meni uspelo. Ujel sem jo!

V prvem letu sem veliko spoznal o samih navezah, ki se danes uporabljajo, o bojlijih in ostalih vabah oz. dodatkih. To so razni dipi, arome itd., poznal pa sem že vabe iz testa, ki sem jih uporabljal nekoč in jih še danes rad uporabim, ter navadne deževnike. Pri tem mi je bil v pomoč internet, kjer se najde ogromno zanimivih stvari, a treba je biti previden in se skoncentrirati na točno določene zadeve, drugače se izgubiš v poplavi informacij.

Skratka veliko je za pretuhtati in spoznati zadeve do dna, a veliko si želim še preiskusiti. Ena od mojih velikih želja je npr. lov lignjev.

Vesel sem, da sem spoznal toliko dobrih ljudi, ki se radi družijo med seboj in delijo svojo ljubezen do ribolova in znajo uživati v naravi. Videl sem, da še obstajajo lepi kraji in mesta za ribolov. Nekaj teh mest in mojih izkušenj na njih vam bom kasneje tudi opisal.

Boris Dajčman

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja