Recept za uspeh

Med poplavo nasvetov za ribolov (velikih) ščuk pogosto primanjkuje takšnih, ki bi prikazovali delovanje majhnih, a pomembnih detajlov. Mednje spadajo nekateri vozli, načini izdelovanja predvrvice, vprašanje uporabe laksa ali pletene vrvice in še bi lahko naštevali. V nadaljevanju smo napisali nekaj pomembnih malenkosti, katerih poznavanje vam bo pri ribolovu zagotovo koristilo.

Velika ščuka je ribiču v ponos!

Jesen je čas za debele … ščuke! V lanskem letu smo na temo njihovega ribolova že napisali nekaj sestavkov. Blog o vabah lahko preberete tukaj in tukaj, članek o verjetno najboljših revirjih za ribolov zobatih plenilk pa tukaj. V današnjih nasvetih pišemo o majhnih detajlih, ki lahko izid ob vodi obrnejo v korist ribiča. Vsi si želimo ujeti velike in zdrave ribe, zato bi bilo škoda, da bi brez ulova ostali zaradi neznanja ali malomarnosti pri pripravi ribolovne opreme in drobnih pripomočkov.

Kakovostna predvrvica je pomembna

Pri izbiri predvrvice imamo več možnosti. Najenostavnejša je, da kupimo že pripravljene jeklenice, jih navežemo na laks ali vrvico in že lahko lovimo. Težava pri teh predhodno pripravljenih predvrvicah je, da jim ne moremo zaupati. So cenovno ugodne, a razmeroma nezanesljive. Odpirajo se zaponke, pokajo spoji, zapeta riba pa nam pobegne. Je vredno izgubiti (veliko) ščuko zaradi tako drobnega dela naše opreme?

Rešitev je, da si predvrvice pripravimo doma. Pri tem lahko uporabimo jekleno vrvico, predvrvico, ki je občutljiva na toploto (t.i. termo predvrvico) ali debel fluorokarbonski laks. V prvem in zadnjem primeru bomo potrebovali zaponke, karabine, vrtilke in posebne klešče. V drugem primeru pa le znanje vozlov in vžigalnik. Jeklene predvrvice uspešno uporabljamo za manjše umetne vabe, medtem ko se za ribolov z večjimi vabami raje odločimo za bolj toge fluorokarbonske predvrvice. Poglejmo pobliže, kako izdelati posamezno vrsto.

Albrightov vozel
Naučite se Albrightov vozel, ki je zelo uporaben za povezovanje glavne vrvice in predvrvice.

a) Običajna jeklena predvrvica
Potrebujemo: stisljive objemke, vrtilko, zaponko, jekleno vrvico, posebne klešče, škarje za rezanje. Po želji odrežemo jekleno vrvico, katere vzdržljivost izberemo glede na revir, kjer lovimo. Na vsaki strani izdelamo zanko. Na eni strani nataknemo zaponko in s kleščami stisnemo objemko. Na drugi strani nataknemo vrtilko in ponovimo postopek s stisljivimi objemkami. Način izdelave je enostaven. Za lažjo predstavo priporočamo ogled tega poučnega (in zabavnega) video posnetka.

b) Termo predvrvica
Potrebujemo: termo predvrvico, zaponko, vžigalnik. Način izdelave je podoben kot pri navadni jekleni predvrvici, le da ne potrebujemo stisljivih objemk, klešč in vrtilke. Odrežemo želeno dolžino predvrvice. Najprej jo spojimo z glavno pleteno vrvico, pri tem uporabimo Albrightov vozel. Na drugi strani nataknemo zaponko, s termo predvrvico naredimo od 5 do 7 zavojev in jo fiksiramo z uporabo vžigalnika. Pazimo, da s plamenom ne prežgemo materiala.

Za izdelavo jeklene predvrvice bomo potrebovali takšne stisljive objemke.

c) Predvrvica iz fluorokarbonskega laksa
Potrebujemo: debel fluorokarbonski laks (vsaj 0,90 mm premera), zaponko, vžigalnik. Pomembno je, da uporabljamo debelejši laks, kajti le takšnega ščuka ne bo kar tako pregriznila. Predvrvica naj bo nekoliko daljša kot klasična jeklena. Njena dobra lastnost je, da se ne zvija, zato jo lahko uporabljamo dlje časa (razen, če je ne načnejo ostri ščukini zobje). Najprej z lipanskim vozlom na eno stran fluorokarbonske predvrvice namestimo zaponko. Vozel navlažimo, ga zategnemo in zavarujemo z omejeno uporabo ognja (vžigalnik). Spoj med glavno vrvico in fluorokarbonskim laksom izdelamo s pomočjo Albrightovega vozla. To je vsa umetnost!

Kako izbrati pravo palico?

V zadnjem času je za ščukolov precej priljubljena t.i. light oprema (lahka). Kljub temu, da je za utrujanje razburljiva pa menimo, da za sam ribolov (gledano v celoti) ni najprimernejša. Seveda bomo s takšno opremo obvladali tudi veliko ščuko, toda v proces niso vštete različne podvodne ovire in sila, ki pri prijemu (večje) ribe sploh ni zanemarljiva. Sami zato raje lovimo s tršimi palicami, ki imajo vsaj približno 80 g akcije. Ribiško kolesce ne igra velike vloge, le zanesljivo mora biti. Takšna je večina današnjih (modernejših) kolesc, ki jih je moč kupiti v ribiških trgovinah.

Naučite se ga, če uporabljate pleteno vrvico!

Pletenica ali laks?

Večina ščukarjev uporablja različne pletene vrvice, saj so pri isti debelini nekajkrat močnejše kot laks, lepše se mečejo, ribiču pa nudijo precej več občutka pri vodenju vabe skozi različne vodne plasti. Vrvica je izjemno toga oziroma se ne razteza tako kot laks. Iz tega izvira tudi nekaj slabosti. Prva je, da moramo uporabljati nekoliko prilagojene vozle, saj bodo običajni (kot jih poznamo pri ribolovu z laksom) počili. Zelo dober vozel za navezovanje je t.i. Berkley vozel in se ga splača zapomniti. Druga slabost je, da ni primerna za vse okoliščine in vabe. Recimo pri ribolovu s swimbaiti sami raje uporabljamo laks, saj blaži sunke. Realizacija pri zategu je večja, v primeru vrvice pa se ribe pogosteje snamejo.

Če vrvico navijemo neposredno na kolesce, se bo na njem vrtela in ribolov bo praktično nemogoč. Preden jo navijemo, moramo spodaj obvezno namestiti nekaj deset metrov laksa. Laks naj bo debel približno 0,40 mm, z vrvico pa ga združimo z uporabo izboljšanega Albrightovega vozla.

Eksperimentirajmo z umetnimi vabami

Ne bojmo se novosti, a hkrati ne pozabimo na stare, dobre in preverjene umetne vabe. Velike silikonske ribe, ki so v zadnjem času zelo priljubljene, so sicer uspešne. Toda tu so še manjši silikoni, različne blestivke, jerki in voblerji. »Go big or go home« filozofija ne deluje vedno. Med ribolovom zato menjajmo vabe glede na oblikovanost revirja, vremenske okoliščine in ribolovni čas. Vedno zaupajmo svojemu notranjemu občutku.

Podmetalke so ribam prijazne.

Uporabljajmo podmetalko!

Čas t.i. gripperjev, posebnih klešč za zapenjanje ribjih gobcev, je skorajda minil. Te priprave so bile sicer genialno zamišljene, a jih številni ribiči enostavno ne znajo uporabljati. Da bi ribo nepoškodovano izpustili, si ne smemo dovoliti, da bo ščuka (najsibo majhna ali velika) otepala s kleščami v gobcu. Med tem si lahko trajno poškoduje konstrukcijo glave in posledično pogine. V izogib neželenim posledicam je najbolje, da uporabljamo blazine za varno polaganje rib na ravno podlago in večje podmetalke za zajemanje. Nekatere imajo teleskopski ročaj, druge pa navadnega zložljivega. To niti ni tako pomembno kot je pomembno dejstvo, da naj bodo gumirane. Takšne podmetalke so boljše, saj se vanje ne pentljajo ribje plavuti, iz njih lažje rešujemo umetne vabe pa tudi za čiščenje so pripravnejše.

Spuščajte ščuke, da bodo vedno večje in številčnejše!

Upamo, da ste med zgornjimi vrsticami našli nekaj, kar vam bo pri ribolovu koristilo. Bodite natančni in vedno preverite brezhibnost vaše opreme. Nikoli ne veste, kdaj vas bo s prijemom presenetila kapitalna ščuka. Škoda bi bilo, da bi jo »izgubili« zaradi slabe predvrvice, vozla ali katerega drugega majhnega detajla vaše ribiške opreme.

Veliko lepih trenutkov ob vodi vam želimo in dober prijem!

Ekipa RibiskeKarte.si

Pri oblikovanju bloga smo uporabili naslednje vire:

  1. www.netknots.com/fishing_knots
  2. www.pinterest.com
  3. Arhiv spletnega portala ribiskekarte.si
  4. lureshop.eu

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja