Pravi čas za ribolov s potezankami

Jesen je zakorakala v naše kraje s polno paro, pravzaprav na vrata trka že zima. Voda postaja vse bolj mrzla, lačne plenilke, zlasti tiste največje, čutijo, da se morajo pripraviti na hlad in pomanjkanje. V tem času je njihov ribolov lahko zelo uspešen prav s potezankami, ki se odlično izkažejo pri ribolovu šarenk, ščuk in sulcev (druge plenilske vrste, denimo potočna in soška postrv, so v varstveni dobi). V blogu vam želimo predstaviti nekaj idej za ribolov s to obliko umetne muhe in morda navdihniti, da kljub zaključku splošne muharske sezone v roke še vzamete vašo najljubšo ribiško palico in se preizkusite v ribolovu (muharjenju) s potezankami.

sulec-urban-zurbi-2016-kamniska-bistricaPotezanka je umetna muha, ki spada v širše področje umetnih vab. Pravzaprav z muho nima kaj dosti skupnega, v muharsko kategorijo jo prištevajo zgolj zato, ker se potezanke načeloma uporablja z muharskim ribiškim priborom.

Ti manjši in večji pernati izdelki so izvrstne umetne vabe, ki ponazarjajo premikajoči se plen, naj si bodo ribice, različni nevretenčarji in celo manjši sesalci. Odlika kakovostnih potezank je, da v vodi dobro »dihajo«, kar pomeni, da ob pravilnem vodenju skozi vodo premikajo svoje telo in plenilko vabijo k prijemu. Zlasti je lastnost »dihanja« pomembna, ko lovimo v rekah ali potokih s počasnim tokom ali v stoječih vodah.

trout-streamer-250262Skrivnost potezanke se skriva v prefinjeni in subtilni akciji, ki jo oddaja. Potezanka ne oddaja močnih vibracij, temveč vabi k prijemu s svojim počasnim delovanjem. Prav počasna akcija pa je pomembna, ko želimo ujeti največje in najbolj premetene plenilke. Nekateri ribiči uporabljajo pri ribolovu s potezankami ribiške palice za vijačenje. Zlasti težke potezanke se z njimi prav enostavno mečejo. To, da lahko te vsestransko uporabne umetne vabe mečemo z muharicami in vijačnicami, je še dodaten plus, da bi se odločili za njih.

Kako oblikovati dobro potezanko?

0054Odgovor na vprašanje bomo dobili, če bomo najprej razčistili, katere in kako velike ribe bomo lovili ter v kakšnih pogojih. Načeloma ne bomo zgrešili, če bomo zvezali potezanko na daljšem močnem enojčku (dolgohrbtniku) in pri tem uporabili umetne oči, nekaj dlake (denimo zajčje) in sintetične materiale za odblesk. Ta poskrbi za kontrast v vodi in vidljivost, dlaka pa pod vodo migeta in daje videz utripanja (pravimo, da diha). Namesto dlake lahko uporabimo podobne umetne materiale, ki se v primerjavi z naravnimi ne napijejo vode in se zato mečejo enostavneje pa tudi dlje. V bistri vodi uporabimo temnejše materiale, v kalnejši pa svetlejše. Za izdelavo potezank so zelo primerna tudi različna petelinja peresa ali bogat puh drugih ptic.

Pomembno je tudi, s kakšno opremo lovimo. Če uporabljamo lažje muharice, potem bomo lahko lovili le z manjšimi potezankami, ki so lahko lahke ali težke. Daljše potezanke z večjo prostornino zahtevajo težji pribor, zato po njih posega manjše število ribičev.

Nekaj nasvetov za muharjenje s potezankami

streamer-fishingZa lažje metanje vam priporočamo, da predvrvica ni tako dolga, kot pri ribolovu s posnetki ličink in s suhimi muhami. Seveda je njena dolžina odvisna od globine ribolovnega mesta, a naj v povprečju meri kak meter, meter in pol. To velja, če lovite s potapljajočimi vrvicami, za plavajoče pa naj bo malo daljša. Zelo pomembno je, da imate gibanje potezanke povsem pod nadzorom.

Pri muharjenju z večjimi potezankami nam bo v pomoč težja oprema, to so muharice kategorije 7 in več (po AFTM). Če uporabljamo palico za vijačenje pa mora biti potezanka ustrezno težka, da bomo vabo sploh lahko metali. Potezanke za ribolov z vijačnicami so navadno zvezane na trnke jig s svinčenimi glavami, ki tehtajo od okoli 5 gramov in več.

9r77sf4oliveZa doseganje večje razdalje pri metanju nekateri priporočajo uporabo dvoročnih muharic, ki so pri nas še vedno precejšnja eksotika. Te muharice, ki so namenjene ribolovu lososov, so navadno dolge štiri metre ali več. Z njimi je moč izvajati kolutne mete in druge mete, denimo Skagit, Spey itd., ki omogočajo, da potezanko pošljemo tudi 20 m stran ali pa še dlje. Takšne palice veliko nudijo, a tudi veliko zahtevajo, zlasti veliko učenja in nekaj začetnega vložka v novo opremo. Poleg palice mora imeti ribič tudi primerno kolesce in vrvico. Ta je sestavljena iz posebne leteče glave in pa glavne vrvice. Kljub temu, da se morda sliši zapleteno, velja preizkusiti. A o dvoročnih muharicah morda ob kateri drugi priložnosti.

april_castingSezona ribolova velikih plenilk, zlasti sulcev in ščuk, je v polnem teku. Izkoristite proste dni in se odpravite za vodo, tam vas velike ribe že čakajo 🙂 Če boste katero ujeli s potezanko, bo veselje ob ulovu še toliko večje. Dober prijem!

Pri pisanju bloga smo uporabili vire:

  • ginkandgasoline.com
  • homeminimalis.com
  • flyfusionmag.com
  • ahlkvist.net
  • orvis.com

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja