Recept za domači jabolčni kis

Ob obilici domačih jabolk, ki nam ostanejo po tem, ko smo jih shranili za zimo, spekli ogromno štrudlov, jih pojedli in jih podarili prijateljem, se lahko spomnimo na izdelavo soka in jabolčnega kisa. Kako se lotimo priprave kisa doma?

Jabolčni kis je na nek način nadgradnja jabolčnega soka. Gre za domačo poslastico, ki bo ob primerni pripravi in seveda količini na voljo še leta po njeni izdelavi. Jabolčni kis je tudi zdrav, priprava pa ni tako zahtevna, kot se morda zdi na prvi pogled.

Za dober jabolčni kis potrebujemo dobra domača jabolka. Najboljša so neškropljena; če imamo škropljena, jih pred pripravo olupimo in tako preprečimo, da bi kemikalije na lupini škodovale procesu nastanka kisa.

Jabolka torej očistimo in narežemo na krhlje. Bodimo natančni, vse gnile in črvive dele odstranimo. Iz jabolk stisnemo sok, v mešanico pa dodamo kvasovke ali kvasni nastavek iz že pripravljenega kisa. Nekateri dodajo tudi pivo. Mešanico shranimo v temeljito očiščen sod, na katerega namestimo vrelno veho. V tekočini bo potekalo alkoholno vrenje, iz soka bo nastal mošt, ki bo kasneje dozorel in se spremenil v kis.

Ko mešanica popolnoma povre, odstranimo veho in tekočino pretočimo, to je navadno mesec ali dva po začetku fermentacije. Na odprtino namestimo gazo in še naprej hranimo na sobni temperaturi. Pri nastanku kisa je izjemno pomembno, da je temperatura zraka med 18 in 25 stopinj Celzija; če bo hladneje, bo proces počasnejši ali pa do vretja sploh ne bo prišlo.

Po približno mesecu do mesecu in pol bo iz mošta nastal mladi kis, ki ga shranimo v primerne steklenice in damo nekam na temno.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja