RD Barje – Iška

Ne mešajte Iščice (Ižice) z Iško! Prva je kraška rečica, ki teče z Iga proti Ljubljani, naseljujejo jo krapi in ščuke. Druga pa je rečica alpskega tipa in je kristalno čista ter bistra reka za vse ljubitelje muharjenja. Teče z roba Bloške planote proti Ljubljanskemu barju. Najlepša je v Iškem vintgarju.

Reka Iška spomladi 2014. Foto: J. Ušeničnik
Reka Iška spomladi 2014. Foto: J. Ušeničnik

Dostop do reke je enostaven. Z avtom se peljite iz Iške vasi do konca, kjer je gostilna. Tam pustite avtomobil in pot nadaljujte peš. Lovite proti toku. Iščite obetavne tolmune in prelive.

Globlji deli so v tolmunih, kjer je voda globoka do približno 2 metra. Sicer je reka enostavno prehodna. Glede na kristalno čisto vodo in plitvost so ribe zelo plašne!

Reka je široka do 10 metrov. Prostora za dolge muharske mete ni veliko. V poštev bo prišel kolutni met, stranski met ali kaj drugega.

Priporočamo uporabo lahkih muharic, plavajoče vrvice in manjših posnetkov klasičnih ličink. Globak je dovoljen, prav tako so dovoljeni zalust, obtežilnik in indikator prijema.

Poleti ali zgodaj jeseni boste na različne drobne suhe muhe lahko ujeli tudi majhne, a naravne (divje) postrvi. Prijemajo zlasti naravne šarenke, tudi potočnice. V povprečju so velike do 20 cm. Na splošno je šarenk več kot potočnic, razmerje je približno 80/20. Potočnice so pogostejše v vintgarju. Ujeli jih boste proti večeru in na ličinke. Največje ulovljene potočnice iz Iške (vse so naravne in domorodne!) so merile nekaj čez 50 cm. To so prave trofeje, večjih pa doslej tam nismo videli ali ujeli.

Poskusite z ribolovom v razpenjeni vodi, gibajte se počasi. Prav tako pazite na to, da govorite zelo tiho in da s svojim telesom ne mečete sence na vodo. Predvsem pa uživajte v prelepi naravni okolici in kristalno čisti vodi Iške deviške. Dober prijem!

Nakup dovolilnic in opis celotenga režim ribolova: www.ribiskekarte.si/rd-barje/reka-iska-barje

Za vsa dodatna vprašanja smo vam na voljo prek: info@ribiskekarte.si ali www.ribiskekarte.si/kontakt

Hany Bany

Angler

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja