RD Barje – Iščica

Ribolov na Iščici je najbolje pričeti pri Ižanskem mostu ali Peruzzijevem mostu. Pri obeh lahko brezplačno pustite vaš avtomobil.
Ribolovnih mest je na obeh straneh reke precej, vendar je lažje dostopna z desnega brega. Ribolov na Iščici je čaroben, saj je okolica mirna, ribičev pa malo. Priporočamo vam ribolov zgodaj zjutraj in pozno zvečer. Krapi sicer prijemajo ves dan. Prijemi večjih ščuk so navadno zvečer.
Voda je kalna, vendar je dno glineno in čisto, brez večjih ovir. Konec spomladi prične poganjati dolga podvodna trava, ki pa ob primernem priboru ne predstavlja velikih težav. Globina reke je do 3 metre, širina pa v povprečju do 10 metrov.

Idila z Iščice. Foto: J. Ušeničnik
Idila z Iščice. Foto: J. Ušeničnik

Krapi prijemljejo skorajda na vse. Prijemi so zelo nežni ali pa zelo močni. Vsi krapi so divji, v povprečju so veliki okoli 8 kg. Največji ujeti tehtajo do okoli 15 kg, v reki pa živijo taki do cca 22 kg (grobe ocene ribičev). Ščuke so velike do 120 cm, vendar se najpogosteje ujamejo take okoli 70 ali 80 cm. Ribiči ujamejo manjše ščuke (40-60 cm) praktično vsak dan! Smuči so precej redkejši. Leta 2013 je bil ujet lepotec 85 cm.

Divji krap iz Iščice. Foto: Kvrgich Bulich
Divji krap iz Iščice. Foto: Kvrgich Bulich

V Iščici je pomembno drstišče rib, spomladi lahko opazujemo ščuke, krape ali kapitalne ploščiče med drstjo. Gnetejo se pri obali med obrežnim rastlinjem ali mečejo iz vode. Prizori so čudoviti in tudi zelo zanimivi. Pri ribolovu krapov priporočamo talni ribolov ali pa popolno nasprotje, ribolov s kratkim angleškim plovčkom tik ob obali. Pomembna pa je popolna tišina!

Rdečeperka iz Iščice. Foto: M. Ušeničnik
Rdečeperka iz Iščice. Foto: M. Ušeničnik

 

Nakup dovolilnic in opis celotenga režim ribolova: www.ribiskekarte.si/rd-barje/reka-izica-barje

Za vsa dodatna vprašanja smo vam na voljo prek: info@ribiskekarte.si ali www.ribiskekarte.si/kontakt

 

Hany Bany

Angler

2 thoughts on “RD Barje – Iščica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja