Priprava ribolovne opreme za novo muharsko sezono

Po novem letu vsakič zbolim za influenco tipa F – v mislih imam seveda muharsko mrzlico, ki se hitro širi med ribiči in doseže vrhunec nekaj dni pred odprtjem muharske sezone, ki je ponekod že meseca marca, drugod pa aprila. Takrat sem slep in gluh za vse drugo. Edino, čemur posvečam pozornost, so vodostaji in umetne muhe. Druga pomembna oprema mora biti takrat že pripravljena in brezhibna.

Nakup kakovostne muharske opreme je velik finančni zalogaj za večino ribičev, zato je skrb zanjo pomemben del ribiškega življenja. Po mojih izkušnjah trajata izbira in nakup nove opreme dalj časa (sploh, če kupujemo v tujini!). To pomeni, da se splača »izpravnost« palic, kolesc, hlač, čevljev in drugih malenkosti preveriti že pozimi, najkasneje pa na začetku meseca februarja.

hlace

Na kaj moramo biti pozorni?

Predvsem se posvetimo opremi, s katero bomo na začetku sezone lovili. To so palice za lov z nimfami, potezankami in večjimi suhimi muhami. Vsako muharico natančno pregledamo, isto storimo s kolescem. Če tega še nismo storili jeseni, potem s kolesca odvijemo muharsko vrvico in jo umijemo v blagi milnici. Pregledamo kakovost končne zanke za pritrjevanje predvrvice in konektorje. Kolute starega laksa zavržemo; za predvrvice kupimo novega.

Muharske hlače smo morali temeljito očistiti že konec lanske sezone; znova jih skrbno pregledamo in obesimo na obešalnik, da se poravnajo gube. V zimskih mesecih to naredimo večkrat, da pregib ne bi oslabil tkanine in zaščitnega sloja. Pozorni smo še na zaščitni pas in naramnice. Spremljamo tudi stanje muharskih čevljev – ohranjenost podplata, stik zaščitne gume s podplatom in osnovnim modelom čevlja, kakovost vezalk in udobnost notranjega stopalnega vložka.

Nekaj pozornosti namenimo tudi drobni opremi. Pregledamo škarje, dokupimo indikatorje prijema in napolnimo stekleničko s tekočino za izboljšanje plovnosti muh. Če tega še nismo storili, potem temeljito očistimo podmetalko in jo posušimo. Kupimo ali zvežemo si večjo zalogo različnih umetnih muh.

Če moramo kakšen kos opreme dokupiti, to storimo počasi in preudarno. Pred nakupom vedno preglejmo kakovostni nivo podobnega kosa pri konkurenčnih ponudnikih, nikar slepo ne zaupajmo le »naši« blagovni znamki. Vedno se posvetujmo s prijatelji, pred nakupom pa preglejmo tudi spletne trgovine v sosednjih državah, da dobimo boljšo sliko o cenah izdelkov.

Obvezno preveri:

  • ribiško palico in kolesce,
  • muharsko vrvico in predvrvice,
  • čevlje, hlače in drobni pribor,
  • pripravi si čim boljšo zalogo umetnih muh.

Kaj pomembnega sem morda še (namerno in nenamerno) izpustil. Napiši v komentar!

Dober prijem, Hany Bany

Hany Bany

Angler

4 thoughts on “Priprava ribolovne opreme za novo muharsko sezono

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja