Osnove fotografiranja ulova

Sem strastna športna ribička in zraven ribolova vedno vzamem fotoaparat, ker ni lepšega, kot po končanem ribolovu doma pogledati fotografije, ki sem jih naredila tisti dan. Kljub temu, če nisem tisti dan ulovila ničesar, mi fotografije narave in vsega kar me obkroža na ribolovu, pomenijo ogromno.

Dnevi, ko se je fotografiralo z analognimi fotoaparati in je bil fotoaparat spremljevalec le ob posebnih priložnostih,  so že davno mimo. Digitalne kamere so postale v zadnjih nekaj letih dosegljive vsakomur, če ne drugače kot fotoaparat v mobilnih telefonih. Tudi pri ribolovu se radi spominjamo svojega ulova, naj si bo kapitalen ali ne, pomembno je, da ta trenutek nekje ovekovečimo in nam ostane trajen spomin nanj še mnogo let. Zato sem se odločila, da pripravim nekaj osnovnih napotkov pri fotografiranju ulova:

  1. Še preden ujamemo ribo moramo imeti v mislih,  kje se bomo fotografirali, da ribe ne mučimo po nepotrebnem na suhem ali carpsaku (kjer je dovoljen) in šele takrat iščemo primeren prostor za fotografiranje.
  2. Ko ribarimo sami se je fotografirat z ulovom in pri tem narediti dober posnetek, kar zahtevno, zato je priporočljivo imeti s sabo stojalo za fotoaparat (so zelo poceni in lahki za transport). Če le tega nimamo si lahko pomagamo s stvarmi iz okolja (podrta drevesa, skale, klopi ob jezeru, …) ali uporabimo kakšno svojo opremo (kovček, torba, stol, avto, razne škatle od pribora,…).
  3. Kadar nam dana situacija ne nudi možnosti, da bi se lahko fotografirali z ulovom in bi želeli ulov vseeno fotografirati, je najbolje, da ribo fotografiramo v vodi (to pride v poštev predvsem takrat, ko imamo vodotesen fotoaparat, saj nam lahko mimogrede pride voda v elektroniko oz. mehanizem fotoaparata in takrat se v večini primerov žal poslovimo od njega) ali na blazini, seveda odvisno od velikosti ribe.
  4. Fotografija narejena v senci drevesa ali proti soncu nam kaj dosti ne pomaga. Tudi če imamo dober fotoaparat, se pozna na kvaliteti slike (vidi se le črna silhueta, nekontrastna barva, presvetlo ozadje,…).
  5. Ozadje za nami je zelo pomembno, saj nam lahko zelo pokvari sliko četudi je na njej zelo lepa riba. Ni hujšega kot na fotografiji imeti vrečo za smeti, razne sprehajalce, avtomobile, itd.
  6. Ribo poskušamo držati čim bolj pri sebi in ne z iztegovanjem rok, saj s tem vizualno povečamo velikost ribe in morebiten padec le te na tla oziroma blazino (nestabilnost in poškodba ribe).

Osnovni napotki uporabe fotoaparata:

  1. Kadar želimo fotografirati del ribe (oči, luske, rep,…) od blizu, uporabimo funkcijo macro.
  2. Kadar ribarimo sami, uporabimo funkcijo self-timer (samodejno fotografiranje). Večina aparatov ima samodejno nastavitev časa 10 sekund, lahko pa si nastavimo drugačen čas fotografiranja, seveda odvisno od nastavitev samega fotoaparata.
  3. Za tiste, ki ste bolj vešči uporabe računalnika priporočam fotografirat v formatu raw (če seveda nastavitve to imajo), saj se z njim slike oblikujejo dosti boljše kot s formatom jpg.

Sem amaterska fotografinja in upam, da vam bodo moji nasveti koristni in uporabni. Želim vam veliko lepih trenutkov ob vodi in predvsem, da se teh doživetij spominjate tudi kasneje s pomočjo dobrih fotografij.

Dober prijem,

Marina Kropec

 

 

3 thoughts on “Osnove fotografiranja ulova

  • pri 13:43
    Permalink

    Super, hvala za nasvete. Katere fotoaparate uporabljaš (znamka, model)? Kje urejaš RAW posnetke? Hvala in LP, Hany Bany

    Odgovori
  • pri 19:19
    Permalink

    Ojla, včasih je ribo zelo težko umirit sploh če loviš sam. Takrat ribo na hitro slikam na blazini ali v podmetalki, ponavadi pa sploh ne in jo čimprej vrnem nazaj v vodo. Drugače pa pomaga tudi, da jo pokriješ čez oči oz glavo in takrat se ponavadi umiri.

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja