Prihajajo ohladitve, temu primerno se tudi oblecimo

Meteorologi so za začetek prihodnjega tedna napovedali znatno znižanje temperatur, prav tako ne izključujejo snega, tudi po nižinah ne. Oblecimo se vremenu primerno vsi, ki se gibljemo v naravi, ne le lovci in ribiči.

Gibanje v naravi je zelo lepo tudi jeseni in pozimi, ne glede na zunanje temperature. Da bo tudi udobno, poskrbimo z ustrezno obutvijo in oblačili. Pred prihajajočo ohladitvijo preverimo, ali je naša zimska garderoba “izpravna”. Pomembno je, da poskrbimo za okončine, glavo in trup.

Obutev

Na noge obujemo tople nogavice, ki nam v čevljih ne bodo drsele. Priporočamo nogavice, ki imajo na podplatih silikonske nastavke proti drsenju. Nadalje izberemo čevlje, ki zaščitijo gleženj in ki so nepremočljivi. Če takšnih nimamo, izberemo čevlje, ki vsaj odbijajo vodo. Tako bo hoja po rosi ali mokrem udobna in topla za noge. Pozorni bodimo na podplat, ki naj bo iz kakovostne gume in ustrezno narezan.

V kolikor se bomo odločili za škornje, izberemo takšne z res kakovostnim podplatom. Na trgu je kar nekaj dobrih škornjev (izpostavimo lahko enega francoskega proizvajalca), ki so zelo topli in udobni. Seveda ne premočijo, noge pa nas tudi po celodnevni hoji ne bodo bolele, zahvaljujoč posebni obliki podplata, ki blaži tresljaje.

Oblačila

Posebno skrb namenimo podobleki. Gre za material, ki greje telo in deluje kot “druga koža”. Odvaja vlago, tako da nismo prepoteni, hkrati pa poskrbi, da ne izgubljamo toplote. V hladnih dneh, ko se temperature spustijo pod ledišče ali ko smo nameščeni na enem in istem mestu in se ne gibamo (lovci), je podobleka nujna. Podobleka je sestavljena iz oprijetih hlač in oprijete majice z dolgimi rokavi.

Čez podobleko oblečemo vzdržljive hlače, ki naj vodo vsaj odbijajo. Na hlačah naj bo več žepov, kamor lahko shranimo malenkosti, denimo telefon, nožek in podobno. Predlagamo, da hlače spodaj nimajo patenta, saj bodo padle čez čevlje in tako zaščitile predel nad našimi gležnji.

Čez zgornji del podobleke oblečemo flis, čezenj pa jakno oziroma zimsko bundo. Posebej zaščitimo glavo, najprej s tanjšo bombažno kapo, nato pa z debelejšo zimsko kapo. Za rezervo vzamemo na pohod tudi pelerino; danes lahko kupimo pelerine, ki so cenovno izjemno dostopne, stanejo vsega par evrov, prav tako pa zavzamejo malo prostora in jih lahko shranimo v žep hlač. Če se temperature spustijo pod ledišče, bomo potrebovali tudi rokavice in šal. Namesto šala lahko uporabimo ruto, s katero zaščitimo predel vratu.

Najboljši proizvajalci zimskih oblačil so navadno iz Skandinavije. Sledite njihovim izdelkom, ki resda niso najcenejši, a vas ne bodo razočarali.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja