Nevarnosti pri muharjenju

Muharjenje oziroma ribolov v splošnem je čudovit šport, poln dogodivščin in zanimivih izzivov. Poleg njih na ribiče preži kar nekaj nevarnosti. Najpogostejše so razne odrgnine, poškodbe zaradi trnkov, laksa in podobno. Poleg njih moramo paziti še na močan vodni tok, spolzko dno, oblikovanost dna in nevarnost udara strele. V blogu pišemo, kako se jim izogniti.

4678681117_eca756180aVisoka voda in močan tok

Zagotovo se je že večina ribičev soočila s težavo močnega toka in morebitnega zdrsa, ki se med gibanjem v takšnih okoliščinah lahko zgodi. Številni ulova željni želijo na točno določeno ribolovno mesto, pri tem pa prečijo reko ali rokav, kjer je pretok izjemno močan. Tvegajo padec in morebitno utopitev. Pri gibanju na takšnem terenu moramo vedno oceniti, kakšne so naše zmožnosti. Paziti moramo na morebitno nihanje vode in za pomoč pri hoji v močnem toku uporabljati pohodno palico. Ta deluje kot dodatna opora in zmanjšuje možnost padca. Tudi voda, ki je globoka 50 cm, a ima močan tok, je lahko zelo nevarna!

Float-Trip-Big-River-Wading-Fly-FishermanSpolzko dno

S fekalijami in drugimi odplakami obremenjene reke imajo dno prevlečeno z bolj ali manj debelo plastjo različnih alg. Te lahko zelo drsijo, še posebej v kombinaciji z drobnozrnatimi kamninami. Včasih je hoja po takšnem rečnem dnu skorajda nemogoča ali pa zelo otežena in nam vzame precej časa. Da bi se izognili padcu in poškodbam, uporabljajo ribiči posebne podplate iz polsti (filca). Nekateri ribiči si na ribiške škornje ali čevlje nataknejo kar velike volnene nogavice, ki prav tako olajšajo hojo. Uporaba ribiških čevljev, ki imajo na podplatu samo narezano gumo, ni najbolj posrečena, pomagajo pa lahko kovinski čepi, ki jih pritrdimo na podplat.

krka-national-parkOblikovanost rečnega dna

Zlasti v kraških rekah, kjer je dno sestavljeno iz lehnjaka, so nevarne kotanje na rečnem dnu. Nahajajo se na nepričakovanih mestih. V njih lahko pademo, če je voda malo motna in ne poznamo njihove lokacije pa tudi, če se z ribolovnega mesta vračamo v mraku in pozabimo na njih. V izogib padcem in poškodbam hodimo le tam, kjer dno dobro poznamo. Včasih pomaga tudi, če z neko palico »pretipamo« teren, na katerega nato stopimo. Lehnjak je tudi zelo krhek, zato pazimo, da ne stopamo po robovih in previsih, ki so zgrajeni iz njega.

lightning-strike-near-fishing-boatNevihta

Med nevihto je zelo nevarno loviti z grafitnimi palicami, saj so prevodne in pomenijo povečano nevarnost za udar strele. Kar nekaj ribičev se je že soočilo s to težavo, ki je pogosto smrtno nevarna. Če že moramo loviti med divjanjem nevihte, uporabljajmo ribiške palice iz drugačnih materialov. Še bolje je, če palice ne postavljamo v navpični položaj in se držimo zavetja ali pa sploh ne lovimo. Je vredno tvegati zdravje in življenje za ulov, ki si ga želimo?

Dober prijem vam želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri pisanju smo uporabili naslednje vire:

  • scout.com
  • picture-newsletter.com
  • flyfisherman.com
  • glogster.com

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja