POZOR: divje kampiranje je prepovedano!

V zadnjih mesecih je med ribiči završalo o prepovedi kampiranja ob ribolovnem revirju. Navedeno se zlasti tiče vseh kraparjev in drugih, ki ob vodi preživijo noč ali še nekoliko dlje časa. Preverili smo, kaj o navedeni temi pravi zakonodaja.

Najprej poglejmo, kaj sploh pomeni kampiranje. Kampiranje naj bi pomenilo “taborjenje, postavljanje šotorišč ali drugih zasilnih objektov z namenom začasnega prenočevanja.

Če nimamo ustreznega dovoljenja, ribiči NE SMEMO postavljati šotorov in kampirati. Za mnenje smo povprašali tudi ribiško inšpekcijo, ki je to potrdila. Ribič sme imeti ob vodi le pelerino ali dežnik, da se zaščiti pred vremenskimi vplivi.

Zakon

Kampiranje na prostem ureja Zakon o varstvu javnega reda in miru. Ta v 18. členu opredeljuje, da je divje kampiranje “na javnem kraju, ki za to ni določen, ali na zasebnem prostoru brez soglasja lastnika ali posestnika”, kaznivo. Splošna kazen je 83,46 EUR, kar so preračunali iz izvirne kazni 20.000 nekdanjih tolarjev. Zakon še določa, da lahko samoupravne lokalne skupnosti s svojimi predpisi določijo pogoje, območja in red kampiranja na svojem območju. Tako so, denimo, kazni za divje kampiranje v Triglavskem narodnem parku (ali kje drugje) bistveno višje.

Kazni

Kazni ne boste dobili, če se boste nahajali na zasebni lastnini in boste pred kampiranje za to dobili dovoljenje lastnika. Zakonodaja ureja tudi avtodome (kamperje). Ti se lahko ponoči nahajajo le na območjih, ki so predvidena za ustavljanje. Kazni vam lahko napišejo redarji, policija in ustrezna inšpekcijska služba. Ribiški čuvaji in ribiške družine, ki upravljajo z določenim revirjem, pri kampiranju nimajo nič, razen, če je zemljišče okoli revirja v lasti ali najemu določene RD. Le v tem primeru je RD odgovorna za oblikovanje reda o kampiranju.

Če nimamo ustreznega dovoljenja, ribiči torej NE SMEMO postavljati šotorov in kampirati. Za mnenje smo povprašali tudi ribiško inšpekcijo, ki je to potrdila. Ribič sme imeti ob vodi le pelerino ali dežnik, da se zaščiti pred vremenskimi okoliščinami (dež, sončna pripeka). Ribič ima v splošnem pravico le do dostopa do vodnega telesa, ne pa do kampiranja, kurjenja, parkiranja vozila in puščanja odpadkov (no, slednje je menda precej jasno!).

Podobno imajo zakonodajo o kampiranju urejeno tudi v drugih primerljivih evropskih državah (bolj odprti so le v Skandinaviji pa tudi, zanimivo, v Bosni). Pred kampiranjem ob ribolovnem mestu se zato splača pozanimati, kje to sploh lahko počnemo. V nasprotnem primeru se prav lahko zgodi, da nas čaka kazen. Če ne drugače, bo redarstvo na “divje” tabornike opozoril lastnik lokalnega kampa, ki meni, da mu ribiči “odžiramo posel”.

Kako se torej lotiti večdnevnega ribolova? Vprašanje je zelo na mestu in izjemno aktualno! Če poznamo lastnika zemljišča in nam dovoli začasno prenočevanje, ne bo težav. Te se lahko hitro pojavijo povsod, kjer lastnika zemljišča ne poznamo ali pa gre za javno last. Kako bomo ribiči dokazali, da pri ribolovu dejansko ne “kampiramo”, ampak se poskusimo zaščititi pred vremenskimi vplivi (ki niso le dež in sonce, temveč tudi vlaga, megla, nadležne žuželke …), bo pokazal čas. Videti je, da nam do takrat ostane le, da upoštevamo zakon in se pred javnostjo poskušamo dokazati z zglednim obnašanjem.

Kakšno je tvoje mnenje glede obravnavane tematike? Obvezno ga napiši v komentar spodaj!

Pri oblikovanju bloga smo uporabili vir:

  • Colorado.com

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

11 thoughts on “POZOR: divje kampiranje je prepovedano!

  • pri 17:31
    Permalink

    Dokler so pa kampanji odnesene vse smeti, travani zkaurjena in je vse v najlepsem redu se mi ti “protesti” zdijo kot da nekdo nima kaj boljsega za delat. Ce pa se sredi noci dere, kuri na prostem, na koncu pa se ostanejo smeti pa je ogorcenje logicno. Razen na Slivniskem jezeru pa mislim da takih primerov glede prepovedi se ni bilo in upam da bo tako ostalo.

    Odgovori
    • pri 16:57
      Permalink

      Na slivniskem ti sedaj na karti pise, da je prepovedano postavljanje sotorov. Lastnik zemljisca se je skregal z RD, cim vidi postavljen sotor za vodo, poklice policiste.

      Odgovori
  • pri 9:06
    Permalink

    Še ena Butalska pogruntavščina zaradi spora med RD in lastniki zemljišč zato, ker bi vsi radi pristavili svoj lonček samo za denar gre ! Ribičem bi moralo biti to dovoljeno z nakupom večdnevne dovolilnice in seveda omejeno samo na ribolovno mesto in na postavitev zavetja za čas ribolova torej tudi čez noč. Nekateri ribiči res že pretiravajo s tem kaj vse ne privlečemo s sabo na ribolov! Denar od dovolilnic , ki tako diši nekaterim je strogo namenski denar, ki ga RD skozi koncesije vračajo državi in ga namenjajo za izvajanje nalog v javnem interesu in vzdrževanje trajnostnega gospodarjenja z ribolovnimi vir.

    Odgovori
  • pri 19:50
    Permalink

    Seveda to je zopet republika slovenistan.Najbolj,da vse prepovejo potlej nebo nobenega problema več.

    Odgovori
  • pri 7:03
    Permalink

    V območju triglavskega narodnega parka je cca 1500 črnih gradenj. Pred kakimi 10 leti sem gledal kako raste celo naselje v hribih ob Bohinju. Pri tem so še sekali okoli hosto da bi imeli lepši razgled na Vogel. Večina avtov ob vikendih je takrat imela Novomeške registracije. Ne vem zakaj. Neumno mi se zdi da če prespim v šotoru znotraj julic me lovi policija, betonske gradnje slovenskih mogočnežov jih sploh ne motijo.To da za kamperji in planinci ostajajo smeti je načrtno ustvarjanje slabega mnjenja o ljudeh ki divje kampirajo. Hodim več kot 40 let po hribih in upam se trditi da nisem v tem času v hribih pustil niti enega kosa papirčka. Z druge strani veliko posebaj tujcev, hotelskih gostov za vsak izlet pusti vse svoje smeti v hribih. Kaj se tiče domačinov pa; veste katera najbolj pogosta smet je v slovenskih hostah; prazna posoda mešanice benzina za motorno žago inprazne pločevinke piva na golosekih . Omejevanje kampiranja je napad države na mojo svobodo gibanja in ima korenine v fašističnih zakonih z katerimi so želeli legalizirati pregon romske skupnosti in romskega načina življenja.

    Odgovori
  • Pingback: Takole lahko “pokasirate” kazen v višini 1000 EUR! - Blog ribičev in ljubiteljev narave

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja