Poglej, koliko spanja potrebuješ glede na tvojo starost

Pomanjkanje spanca ima na zdravje človeka zelo škodljiv učinek. Zato je pomembno, da se človek po napornem dnevu temeljito spočije in globoko naspi.

Čas spanja se s starostjo osebe skrajšuje; starejše osebe tako potrebujejo manj spanca kot mlajši ali celo otroci in dojenčki. Potrebno količino spanca izračunamo glede na našo starost in ne glede na druge dejavnike, okolje, zaposlitev in podobno.

Novorojenčki potrebujejo vsak dan med 14 in 17 ur spanja (vključno z dremeži). Pri dojenčkih do vključno 11. meseca starosti se potrebni čas spanja že zmanjša in znaša 12 do 15 ur (z dremeži). Malčki potrebujejo od 11 do 14 ur spanca dnevno, mlajši otroci pa od 10 do 13 ur.

Šolarji potrebujejo od 9 do 11 ur spanca dnevno, najstniki od 8 do 10 ur, mlajši odrasli od 18 do 25 leta starosti od 7 do 9 ur spanca dnevno, prav tako odrasli. Starejši nad 65 let potrebujejo dnevno od 7 do 8 ur spanca.

Kaj se zgodi, če je spanja premalo?

Sprva se pomanjkanje spanca pozna na počutju posameznika in psihičnem dojemanju sveta. Oseba, ki ni naspana, je razdražljiva, slabe volje, hitro vzkipi in kaže motnje pozornosti. Dlje časa trajajoče pomanjkanje spanja vodi v kronične bolezni, debelost, sladkorno bolezen, nevrološke težave in bolezni srca in ožilja.

Oseba bi morala počivati in spati vsaj 7 do 9 ur dnevno. To je čas za okrevanje in regeneracijo, ki spočije telo in okrepi imunski sistem.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja