Kaj se dogaja? V zadnjih letih številni požari v planinskih kočah!

Včeraj je v poznih večernih urah pogorel dom na Osankarici na Pohorju, kar je že drugi požar v krajšem času na tamkajšnjem območju . Spomnimo, konec februarja je bila na Golteh v požaru popolnoma uničena Mozirska koča, priljubljeno shajališče planincev in pohodnikov.

Požar, s katerim se je včeraj v poznih večernih urah borilo več kot 120 gasilcev od blizu in daleč, je povzročil ogromno gmotno škodo, dom pa ne bo nikoli več tak, kot smo ga bili vajeni. Po požaru na Golteh je to že drugi tak dogodek na ožjem območju Pohorja in le eden v nizu požarov v planinskih kočah v zadnjih nekaj letih.

Požari v planinskih kočah

Konec oktobra 2017 je požar popolnoma uničil Kocbekov dom na Korošici v Kamniško-Savinjskih Alpah. Po neuradnih podatkih naj bi bila za požar kriva pomota, saj naj bi tuja planinka pri gretju namesto vode uporabila neznano vnetljivo snov (petrolej?).

Podobna usoda je dve leti kasneje, novembra 2019, doletela Frischaufov dom na Okrešlju. Priljubljena planinska koča, ki leži na slabih 1400 m nadmorske višine, je zaradi požara pogorela do tal, razlogi za to pa vsaj na začetku niso bili znani, kasneje pa naj bi zanj okrivili slabo električno napeljavo.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja