Eden največjih morskih vrtincev na svetu je na Škotskem

Eden največjih naravnih morskih vrtincev, imenujejo ga Corryvreckan, se nahaja ob zahodni obali Škotske med otokoma Jura in Scarba.

Je eden največjih stalnih morskih vrtincev na svetu in eden najnevarnejših odsekov vode okoli Britanskih otokov. Pravijo, da je v določenih trenutkih bobnenje vode tako močno, da ga je mogoče slišati kar 16 kilometrov daleč. Pri polni moči lahko tokovi dosežejo preko 10 vozlov in povzročijo valove, visoke tudi do 9 metrov. Obiskovalcem, ki si želijo ogledati vrtinec, poznavalci priporočajo najem specializiranih organizatorjev, ki so tudi odlični vodniki čolnov. Območje je namreč zelo nevarno, zato samostojno plutje v neposredni bližini vrtinca odsvetujejo.

Zaliv Corryvreckan je ozka ožina med otokoma Jura in Scarba, na območju Argyll in Bute, ob zahodni obali celinske Škotske. Slovi po močnih plimskih tokovih in valovih. Vrtinec, ki nastane ob točno določenem stanju plime, je tretji največji morski vrtinec na svetu. Voda se v ogromnih količinah dviguje z dna proti površju in ustvarja edinstven naravni pojav, ki pa je za človeka lahko zelo nevaren. Zaradi napake na čolnu bi v vrtincu skorajda utonil svetovno znani književnik George Orwell.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja