Po novem bodo lovci lahko uporabljali tudi dušilce zvoka

Konec tedna bo v veljavo stopil nov zakon o orožju, ki so ga poslanci Državnega zbora sprejeli sredi julija letos. Lovcem dovoljuje uporabo dušilcev, posojanje pušk, zdravnikom pa nalaga večjo natančnost pri opredeljevanju, kateri lovec je še sposoben za uporabo orožja.

Lado Bradač, predsednik Lovske zveze Slovenije, je novemu zakonu ob rob povedal, da smo glede uporabe dušilcev pri lovu v Evropi sedaj med najliberalnejšimi, skupaj z Nemčijo in Francijo. Dušilci naj bi zmanjšali raven hrupa, ki nastane pri poku, in sicer z več kot 160 decibelov na pod 140 decibelov. To naj bi bilo po mnenju Bradača ugodneje za pasja ušesa in ljudi, ki živijo blizu lovišč.

Novela zakona se dotika tudi nujnega odstrela na območjih, ki niso opredeljena za lov (predpis pogojev in način izvajanja je še v nastajanju), prav tako pa omogoča posojanje orožja. Kot navajajo novinarji portala Slovenske Novice, bo to prišlo prav predvsem lovskim gostom iz tujine, saj jim ne bo potrebno prenašati orožja čez mejo in pri tem premagovati gore administrativnih ovir. Pod določenimi pogoji si bodo lovci puške lahko posojali, enako velja za lovske pripravnike, ki jih je pri nas vsako leto med 500 in 600.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja