Lov z lokom

V Sloveniji je trenutno lov z lokom dovoljen samo v ograjenih loviših, tako imenovanih oborah. Lovci, ki streljajo tudi z loki, si sicer prizadevajo, da bi med veljavne oblike lova dodali tudi lov z lokom, a se zdi, da je njegova uresničitev še daleč.

Lok je eno najstarejših človeških orožij, njegova uporaba pa sega v obdobje pradavnine. Danes je lokostrelstvo priljubljen šport, svoje mesto pa ima tudi na olimpijskih igrah. Gre za streljanje v tarčo z različnimi loki, ki pa so uporabni tudi v lovu. A ne povsod.

Lov z lokom je prepovedan v deželah severno od nas, v Avstriji, Nemčiji, Veliki Britaniji in na Irskem. Menda se vzrok za to skriva v dejstvu, da je lov z lokom tih, to pa spominja na divji oziroma nedovoljeni lov.

Zanimivo pri lovu z lokom je to, da je pri enakem številu lovcev odlov enak le približno desetini odlova, ki se zgodi s strelnim orožjem. Tako naj bi lov z lokom le dopolnjeval klasični lov z odstrelom, ne morejo pa lovci racionalno gospodariti z loviščem samo na podlagi tehnike lova z lokom in brez strelnega orožja.

Vrste lokov

Tradicionalno je bil lok sestavljen iz enega dela (iz masivnega ali lepljenega lesa), danes pa uporabljamo tudi tako imenovane ukrivljene loke in sestavljene loke. Prvi se imenujejo tradicionalni loki (angl. long bow), drugi t.i. recurve loki, tretji pa compound loki, katerih nepogrešljivi del sta dva škripca, ki omogočata sprostitev sile ob pripravi na strel.

Za lov so zanimivi vsi loki, a lovci verjetno najpogosteje uporabljajo zadnje, to je sestavljene loke. Pri lokostrelstvu je pomembno izbrati ustrezni lok za svoje potrebe, pri tem pa upoštevamo predvsem njegovo moč (izraženo v funtih) in dolžino potega tetite (izraženo v inčah).

Poleg loka bomo potrebovali tudi ustrezne puščice, ki so lahko lesene, aluminijaste ali iz ogljikovih vlaken. Pri lovu uporabljamo tudi posebne puščične konice. Med obvezno dodatno opremo sodi še tok za puščice, stabilizator loka, merilna naprava, nosilec puščic (t.i. rest) in ustrezna maskirna obleka.

Puristi oziroma tradicionalisti, ki uporabljajo klasični lok, se omenjenemu sicer izogibajo, saj trdijo, da naj bi bilo lokostrelstvo čim bolj podobno njegovi čisti oziroma prvinski obliki iz pradavnine, sposobnost streljanja oziroma zadetka pa naj bi bila odvisna od spretnosti strelca in se naj ne bi opirala na moderne pripomočke.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja