Pečeno meso gamsa je poslastica (recept)

Meso gamsa je poslastica, ki se na mizi ne znajde vsak dan. Meso je namreč težko dobiti; tisti, ki bi si ga rad pripravil, naj vztraja pri lovcih ali specializiranih prodajalcih divjačinskega mesa.

Gamsi so manjši votlorogi, zrastejo do 1 m v višino in tehtajo do 30 kg. Značilni so za visokogorje in sredogorje. V Sloveniji so razmeroma pogosti. Ker so plašni, jih bomo videli le na daleč, na blizu pa le izjemoma. So bolj plašni kot kozorogi.

Ker je gams lovna divjad, se meso znajde tudi na krožnikih gurmanov. Pravijo, da ima podobno teksturo kot govedina, le da ima okus po divjih zeliščih in travah, s katerimi se prehranjuje. Če imate možnost, si le privoščite poslastico – pečeno meso gamsa!

Pečeno gamsovo meso

Za pripravo tega recepta bomo uporabili ribico mlajšega gamsa ali koze. Meso narežemo na primerno velike kose (porcije), pazimo, da odstranimo maščevje. Za 2 noči ga shranimo v olivnem olju z začimbami (morska sol, črn poper, timijan, zdrobljene brinove jagode) in pustimo ležati 2 noči.

Po 2 nočeh ga vzamemo iz olja in osušimo s prtičem. Pustimo, da počiva, olje precedimo in shranimo. Posebej pripravimo zelenjavo, ki bo služila kot priloga, in kuhan krompir z maslom in drobnjakom.

Priprava gamsovega mesa

Vzamemo srednje veliko ponev. Olje, v katerem smo marinirali meso, precedimo, da v njem ni začimb, ki bi se med peko zažgale. Odcejeno meso denemo na vročo ponev in pečemo, dokler se ne zapeče do nežne zlate barve. Pazimo, da mesa ne prepečemo. Pretirana uporaba začimb ni priporočljiva, lahko pa med peko dodamo še nekaj kapljic olja, da preprečimo dehidracijo mesa.

Priprava priloge

Za prilogo pripravimo jesensko gomoljasto zelenjavo, ki nima pretirano močnega okusa, s katerim bi zasenčila meso gamsa. Predlagamo navadno korenje, rumeno korenje, gomoljasto zeleno, kolerabo in brstični ohrovt. Zelenjavo skuhamo in odcedimo. Vodo shranimo. V večjo posodo kanemo nekaj žličk olja, v katerem se je mariniralo gamsovo meso, in na njem popečemo zelenjavo. V manjši kozici zmešamo vodo, v kateri se je kuhala zelenjava, koruzni škrob, sol in poper. Eksotične začimbe niso potrebne. Pripravimo glazuro, ki jo zlijemo na popečeno zelenjavo in dobimo kremasto strukturo.

Priprava krompirja

Izberemo krompirje, ki so manjši od jajca. Po potrebi jih olupimo, ni pa nujno. Skuhamo jih v osoljeni vodi (morska sol!). V manjši ponvi jih zmešamo s stopljenim maslom, nanje dodamo nasekljan svež drobnjak.

Poleg pečenega mesa gamsa s prilogo tekne pivo, predvsem lahek ležak (v Sloveniji jih na srečo ne manjka). Tradicionalisti bodo nazdravili tudi z dobrim rdečim vinom. Dober tek!

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja