Omikron že v Sloveniji

Novo različico koronavirusa, omikron, ki so ga prvič izolirali v Južni Afriki, so včeraj potrdili tudi pri štirih vzorcih iz Ljubljane. Gre za pojav virusa v t.i. clustru, skupku, nova različica koronavirusa pa je v nekaterih državah EU pa tudi širše že zelo razširjena.

Kot je ob tem dejal premier Janša, je razvoj epidemije pri naz ravno zaradi pojava nove različice zelo negotov. Pozitivne osebe so bile testirane med 29. novembrom in 6. decembrom, ravno zaradi tega, torej zaradi večje časovne oddaljenosti, pa pristojni opozarjajo, da je omikron verjetno že razširjen. Različico so potrdili tudi pri osebi, ki je bolezen covid-19 enkrat že prebolela.

Potek bolezni je pri novi različici še negotov, zaenkrat kaže, da naj ne bi povzročal težjega poteka bolezni. Prav tako ni znano, ali cepiva učinkujejo tudi proti tej različici. Prvi rezultati naj bi kazali, da so nekoliko slabše učinkovita.

Razkritju ob rob so komentirali tudi predlog svetovalne skupine za covid, ki bo predlagala poživitveni odmerek po 270 dni od zadnjega cepljenja. To pomeni, da naj bi bilo potrdilo o učinkovitosti cepljenja izdano za največ 270 dni. Po tem času bo prenehalo veljati, oseba pa bo potrebovala poživitveni odmerek.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja