Ogromno RSV okužb. Za kaj sploh gre?

Zaradi odprtja družbe po restriktivnih kovidnih ukrepih beležimo v jesenskem času močan porast okužb dihalnih poti. Te so še posebej zaskrbljujoče pri dojenčkih in starejših, ki nemalokrat potrebujejo bolnišnično obravnavo. Pogosto je vzrok za to RSV. Kaj je RSV in za koga je lahko nevaren?

Respiratorni sincicijski virus ali RSV je pogost respiratorni virus, ki običajno povzroča blage simptome, podobne prehladu. Večina ljudi okreva v tednu ali dveh, vendar je RSV lahko resen, zlasti pri dojenčkih in starejših odraslih. RSV je najpogostejši vzrok bronhiolitisa (vnetja malih dihalnih poti v pljučih) in pljučnice (okužbe pljuč) pri otrocih, mlajših od 1 leta.

Trenutno beležimo v Sloveniji povečano število okužb z RSV, zlasti pri mlajših otrocih in dojenčkih. Pojavnost RSV je v Sloveniji trenutno med vsemi državami EU največja, razloge pa pripisujejo odprtju družbe in jesenskem času, ko se pogosteje zadržujemo v zaprtih prostorih. Poleg RSV pričakujejo zdravniki tudi povečano število obolelih z gripo.

RSV naj bi najintenzivneje krožil v zimskem času, letos pa se je pojavil prej. Kot so dejali, se trenutno v bolnišnici zaradi RSV zdravi 7 otrok. “Pri potrjeni okužbi svetujejo popolno izolacijo, tudi za morebitnega drugega otroka, ki naj ostane doma,” poročajo na 24ur.com.

Pri odrasli osebi se okužba z RSV lahko kaže le v obliki zamašenega nosu, za dojenčke ali starejše kronične bolnike pa je lahko usodna. Povzroča obolenje dihalnih poti in vnetje bronhijev. Z zdravnikom se obvezno posvetujemo, ko otrok zavrača hrano ali tekočine, če pa ima več kot 50 vdihov na minuto, ga obvezno peljemo v (dežurno) ambulanto.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja