Odprli smo novo muharsko sezono

Nekateri s(m)o na novo muharsko sezono čakali skorajda 5 mesecev. Ribiška suša je bila huda, a končno smo le doživeli svež pomladanski čas, ko brsti zelenje, se segreva voda in ribe postajajo aktivnejše. Dobrodošla vigred, dobrodošel ribolov postrvi!

imgp8295abLetošnje odprtje sta zabelila dež in povišani vodostaji rek. Ponekod je bilo skorajda nemogoče loviti, a našli so se tudi revirji, kjer je bil ribolov prav lep. Podobno kot v prejšnjih letih se je največ ribičev odpravilo na Lipnico, Savo, Rižano, Dreto, Radeščico, Savinjo in Kamniško Bistrico. Odličen ribolov je tudi na Koroškem, in sicer v Meži in nekaterih njenih pritokih.

imgp0553a-largeV alpskih rekah je bila voda nekoliko hladnejša, ponekod je svoje dodal še sveže staljeni sneg. Ribe so bile tako manj aktivne, a odprtja sezone pač ne more skaliti ničesar! V nasprotju z nekaterimi zvenečimi muharskimi vodotoki so ribiči zelo uspešno lovili tudi na manjših, manj znanih potokih. Tu moramo omeniti Studeno na Dolenjskem in Želimeljščico blizu Ljubljane. Povišan vodostaj jim ni mogel do živega, nekoliko napeta voda je le pripomogla, da ribe niso bile plašne, kot sicer.

17039432_892413594235061_5558381823409518459_oNekaj za vse ljubitelje vijačenja

Marec pa ni le čas, ki ga z nestrpnostjo pričakujejo samo ribiči muharji. Zgodaj spomladi se odpre tudi kar nekaj zanimivih revirjev, kjer lahko pridejo na svoj račun ljubitelji vijačenja postrvi. Med najbolj priljubljene revirje, kjer lahko vijačimo, sodijo Kamniška Bistrica 4, Hudinja, Račna in Želimeljščica.

POZOR, izkoristite akcijske cene dovolilnic!

Znižane cene kart vas čakajo za revirje:

Savinja in Dreta (kupiš 1, dobiš 2)
Kamniška Bistrica (kupiš 2, dobiš 3)

hens-on-gravelPozor na drstne jame

Predvsem v vodotokih donavskega porečja bodite pozorni na drstne jame sulcev in lipanov. Gre za območja na prodnatem dnu vodotoka, ki so zaradi ribje aktivnosti svetlejša oziroma »sprana«. Če že brodite po vodi, se takšnim mestom na daleč izognite. Vse ribiče pa prosimo, da tudi sicer v spomladanskem času v vodi brodijo čim manj ali pa sploh ne.

Odveč ne bo tudi prošnja, naj ribiči ne lovijo rib, ki so v varstveni dobi, zlasti še sulcev in lipanov. Ti so v drstnem obdobju agresivnejši in še kako dovzetni za umetne muhe in druge vabe, ki jim jih ponujamo ribiči. Pravilno je, da ribam dopustimo nemoteno razmnoževanje.

Kje ste ali pa še boste odprli letošnjo muharsko sezono vi? Sporočite nam v komentar spodaj.

Vsem ljubiteljem zgodnjepomladanskega muharjenja in vijačenja želimo lep pozdrav in dober prijem!

Ekipa RibiskeKarte.si

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja