Eni veste, drugi ne: čuvarica je prepovedana!

Kaj imamo v mislih? Predvsem na zadrževanje krapov čez noč, da bi se zjutraj ob dnevni svetlobi fotografirali z njimi. Zadrževanje rib v mrežah, ki so med ribiči znane kot “čuvarice”, v Sloveniji ni le nezaželeno, temveč je tudi prepovedano!

Predstavljajte si situacijo: sami lovite krape na jezeru, ribolov potegnete v noč (tam, kjer je to dovoljeno). Ob enih zjutraj, v trdi temi, prime krasen primerek, ki ga le stežka privlečete do obale, zajamete in stehtate. 27 kilogramov! Lepa riba, kako naj se fotografiram z njo in ohranim za spomin?

Nekateri ribiči bodo posegli po čuvarici, kamor bodo krapa shranili do jutranjih ur (ko vzide sonce in pride prijatelj s fotoaparatom). Ne vedo, da lahko s tem ribi zelo škodujejo, saj ji odvzamejo prostor za nemoteno gibanje in izpostavijo dodatnemu stresu. Pri hrambi ribe v takšni čuvarici se poveča tveganje za zadušitev, riba ni v naravnem položaju in se izjemno slabo počuti, na sluz in luske pa lega mreža in draži ribje telo.

Čuvarice nikar ne uporabljajmo, za izogib pa sami vidimo vsaj dve rešitvi:

1. Fotografiranje je mogoče tudi ponoči …

… zato za zadrževanje rib ni tehtnega razloga. Pametni telefoni imajo vgrajene kakovostne fotoaparate z bliskavico, ki izdelajo precej dobre fotografije. Zahtevnejši ribiči si bodo kupili fotoaparat, ki lahko služi tudi kot video kamera. Zadrževanje ribe do zore tako ni potrebno, ribi pa prihranimo muke ali ji s takojšnjo izpustitvijo celo rešimo življenje.

2. Nemalokrat ribiči lovijo sami, brez ribiškega partnerja …

… zato je fotografiranje ribe težavno. Za samostojno fotografiranje bo v pomoč stojalo (stativ), na katerega namestimo telefon ali fotoaparat. Že prej pripravimo samosprožilec, ki deluje tudi v temi, nekateri proizvajalci fotoaparatov pa osnovni opremi celo priložijo daljinca, ki še dodatno olašja takšen samostojen podvig. Nekoliko zahtevnejše je takšno fotografiranje, če imamo naprednejši fotoaparat s snemljivo lečo. Takrat nastavimo ročno ostrenje slike, sebe in ribo pa postavimo na vnaprej predvideno mesto. Vse ostalo poteka kot pri kompaktnih fotoaparatih, za kar poskrbi napredna tehnologija.

Dovoljena oziroma “dopustna” raba čuvarice je trenutno le v primeru športnega tekmovanja, ko vanjo ribiči med lovom shranijo ulovljene ribe, jih ob koncu tekme stehtajo in nato vrnejo nazaj v revir.

Kakšno pa je tvoje mnenje glede te tematike? Zapiši ga v komentar.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri oblikovanju bloga smo uporabili vir:

 • anglersmail.co.uk

avatar

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

7 thoughts on “Eni veste, drugi ne: čuvarica je prepovedana!

 • avatar
  29/10/2018 pri 14:19
  Permalink

  Ena večjih neumnosti v naši ribiški zakonodaji.
  Le kako si pametnjakoviči, ki so si izmislili to prepoved predstavljajo, da bo ribič poleti pri 30 stopinjah ohranil ulov, da bo še primeren za uživanje? Naj si nabavi prenosni hladilnik?!?

  Odgovori
  • avatar
   30/10/2018 pri 9:10
   Permalink

   Hvala za komentar, zanimiv pogled. Verjetno mislijo na žive ribe, za mrtve pa menda predlagajo, naj jih zavijemo v časopisni papir …

   Odgovori
  • avatar
   02/05/2020 pri 16:39
   Permalink

   Tudi jaz sem prepričan, da je to ena največjih neumnosti. Vem, da večina oziroma skoraj nihče od ribičev te prepovedi ne upošteva, ne zaradi tega, da bi kršili pravila, ampak zaradi tega, ker si vsak želi čimbolj svežo ribo prinesti domov. Takoj, ko je riba ubita se začne proces razkrajanja. Kjer je dovoljeno upleniti samo eno ribo, je prepoved hranjenja v “čuvarici” vsekakor smiselna, saj ribo očistiš na mestu in se odpraviš domov, ker moraš zaključiti z ribolovom, tako ribo kolikor-toliko svežo prineseš domov. Ker sem v praksi opažal, da je ta prepoved diskriminatorna, do ostalih ribičev, ki prepoved upoštevajo, čeprav prinesejo domov zastrupljene ribe, ki so se pražile na vročem soncu več ur pri temperaturi višji od 30 stopinj celzija, sem se pozanimal pri RD in prejel odgovor, da naj se uporablja hladilna torba. Žal so nekatera ribolovna mesta težko dostopna in se do njih težko prebiješ že s samo nujno potrebno osnovno ribiško opremo, brez, da bi zraven tovoril hladilno torbo. Ta prepoved je ena izmed neumnosti, ki zagotovo odvrača ljubitelje ribolova in preprečuje večji priliv članstva v RD. Menim, da se je potrebno zamisliti nad neprimernimi odločitvami in dovoliti članom, da prinesejo domov kolikor se le, da, sveže ribe, namesto rib, ki se več ur razkrajajo na poletni vročini.

   Odgovori
 • avatar
  15/11/2018 pri 7:12
  Permalink

  Prepoved čuvarice je ena bolj neumnih stvari. Avstrijci, ki so seveda nekaj let pred nami, čuvarice niso prepovedali, ker sigurno je nekaj ribičev, ki nesejo ribe domov in v tem primeru je najboljša slaba izbira čuvarica. Vendar je v zakonu omenjeno, da na koncu ribolova moraš vzeti domov vse ribe, ki so v čuvarici, nikakor ne smeš majhnih vrniti v vodo. Glede stresa rib v čuvarici pa je spet samo eno veliko sprenevedanje. Največji stres in bolečino riba doživi, ko jo vlečeš k sebi, torej je čuvarica veliko manjši stres. Mislim, da so v Anglijo naredili kar nekaj testov glede živčnih končičev in riba jih ima največ okrog ust in ti živčni končiči povzročajo bolečino in posledično tudi stres. Jaz vedno lovim samo toliko rib kolikor jih rabim za hrano.

  Odgovori
  • avatar
   15/11/2018 pri 9:37
   Permalink

   Zdravo, hvala za zanimiv pogled na tematiko!

   Odgovori
 • avatar
  06/02/2019 pri 12:45
  Permalink

  Čuvanje rib v čuvarici zaradi slik je itak ena velika bedarija. V tem primeru se 100% strinjam s prepovedjo. Težava nastane ko ribariš julija zeleniko, rdečeoko, rdečeperko, itn … kam naj dam tedaj ribo? Da uloviš 2kg kolikor je dovoljen uplen v naši RD je potrebno vsaj 2 uri ribolova in v tem času lahko prve ujete ribe lepo kar daš v kontejner in ne doma na mi mizo.

  Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja