Nutrije spreminjajo rečne bregove

Nutrije so glodavci, ki v Sloveniji niso domorodni. Cenijo jih zaradi kakovostnega kožuha, zaradi katerega so jih gojili. Ko so iz farm “pobegnile”, so se hitro udomačile tudi ob domačih rekah in drugih vodnih telesih.

Izvira iz Južne Amerike: Urugvaja, Paragvaja, Argentine, Čila, Bolivije in Brazilije. Njena koža je nežna in odporna, podlanka pa mehka, gosta, zato so nutrijin kožuh že od nekdaj uporabljali v krznarstvu. V Franciji so jo intenzivno gojili približno do konca 80. let.

Morda na prvi pogled resda spominja na bobra, vendar se od njega vendarle bistveno razlikuje. Že na videz lahko opazimo okrogel nutrijin rep, poraščen z redkimi dlakami. Bober ima sploščenega. Podobna je pižmovki, le da je slednja bistveno manjša, rep pa ima sploščen.

Danes se njen življenjski prostor, vsaj v Evropi, nezadržno širi. Zanjo je značilna velika rodnost, zato se populacije hitro povečajo. Povzročajo škodo na poljščinah in obrežnih drevesih. V brežine kopljejo rove in spreminjajo videz pa tudi tok rek in potokov. Lovci nutrijo že lovijo, najpogumnejši tudi jedo. Pravijo, da je meso te živali, ki se prehranjuje izključno s hrano rastlinskega izvora, temne barve in ima močno aromo po divjačini.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja