Najmočnejši potresi v Sloveniji

Ob izjemno močnem potresu na Hrvaškem, ki je z magnitudo 6,4 zatresel tudi dobršen del Bosne, Slovenije, Srbije, Madžarske, Avstrije in celo Italije, smo se poglobili v zgodovino rušilnih potresov na Slovenskem.

Veliki koroški potres

Epicenter potresa, ki se je zgodil 25. januarja 1348, je bil v bližini Beljaka na avstrijskem Koroškem, magnituda pa je znašala 6,5. S tem rušilnim potresom, ki je po lestvici EMS dosegel stopnjo X (10), se ne more primerjati noben potres v Srednji Evropi. Terjal je 20.000 smrtnih žrtev, po nekaterih ocenah celo 40.000. Kljub temu, da epicenter tega rušilnega potresa ni bil v Sloveniji, ga omenjamo zaradi njegove moči in bližine. O moči priča tudi obseg, kjer so ga čutili; ta je znašal neverjetnih 750 km, kar pomeni, da so tresenje tal čutili vse do Neaplja, Rima in Krakova.

Potres na Idrijskem

Najmočnejši potres na slovenskih tleh se je zgodil 26. marca 1511 popoldne. Prvi sunek naj bi imel moč 6,8, moč drugega pa ocenjujejo na 7-7,2. Polmer potresnih učinkov je znašal, podobno kot pri beljaškem potresu, 750 km. Zaradi potresa naj bi umrlo 12.000 ljudi.

Potres v Ljubljani

Potres se je zgodil 14. aprila 1895 leta v večernih urah. Hipocenter je bil v globini 16 km, ocenjena moč pa je znašala 6,1. Terjal je 7 življenj, poleg prebivalcev Slovenije so ga čutili tudi meščani Splita, Firenc in Dunaja.

Potres v Brežicah

Potres z močjo 5,7 se je na območju Brežic zgodil 29. januarja 1917, najbolj je prizadel območja Krško-brežišega polja in Gorjancev.

Potres na Kozjanskem

20. junija 1974 je območje Kozjanskega prizadel potres z močjo 5,1. Na ožjem območju je bilo poškodovanih vsaj 1000 zgradb, na širšem celo 5.300; od njih so jih morali zaradi poškodb precej porušiti.

Potres v Posočju

12. aprila 1998 je v Zgornjem Posočju nastal najmočnejši potres v 20. stoletju na ozemlju Slovenije. Magnituda je znašala 5,6, hipocenter pa je bil na globini 8 km. Zaradi moči so ga čutili prebivalci celotne Slovenije, pa tudi v Avstriji, Italiji, Nemčiji in celo na Češkem. Prizadejal je škodo na več kot 4.000 stavbah, človeških žrtev pa na srečo ni terjal.

Fotografija je simbolna.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja