Nekaj pogledov na ribolov v visoki vodi

Obilne padavine lahko marsikomu zagrenijo misel na ribolov. Le malo ribičev poznam, ki se v takšnih okoliščinah z veseljem odpravijo za vodo, čeprav je ulov lahko presenetljivo dober. Zanj moramo upoštevati nekaj zlatih pravil za ribolov v visoki vodi in varnostnih nasvetov.

Na to temo smo že napisali kar nekaj blogov, ampak se misel splača ponoviti: ribolov v visoki vodi je običajno zelo dober! Pri tem seveda upoštevamo dobro mero zdrave pameti; v primeru katastrofalnih poplav ostanemo doma, ne lovimo v območjih z izjemno močnim tokom in visokimi valovi, pri ribolovu dajemo varnost na prvo mesto.

Pri ribolovi v visoki vodi se zanašamo na zdravo pamet. Ta nam narekuje, da na območjih, kot jih prikazuje fotografija, ne bomo lovili. Foto: Pixabay

Za nami je obdobje razmeroma obilnih padavin. Dež je temeljito spral korita večine naših vodotokov, saj smo na območju, kjer nas zaliva bolj kot druge dele Evrope (to velja vsaj za zahodni in osrednji del Slovenije).

Jeseni je ribolov v okoliščinah povišanega vodostaja večinoma boljši kot v običajnih vodnih razmerah; to še posebej velja za vodotoke – reke in potoke.

Zlasti ribolov belic je v območjih, kamor se zatečejo pred močno visoko vodo, zelo uspešen. Za njimi pridejo tudi plenilke. Tako so ribe nakopičene v večjem številu na manjšem mestu, kar povečuje naše možnosti za uspeh.

Varnost

Pri ribolovu v povišani vodi je še posebej pomembno, da poskrbimo za lastno varnost. Pazimo, da nam na mokrem terenu ne zdrsne, da ne pademo v vodo, kjer nas lahko odnese močan tok. Celo majhni potoki so ob povišanem vodostaju lahko zelo nevarni. Ob morebitnem padcu in udarcu v glavo se lahko nezavestni utopimo tudi v plitvi luži. Za zagotavljanje varnosti zato velja razmisliti o spremstvu; ribiški kolega s svojo prisotnostjo zmanjša tveganje in, kar tudi ni zanemarljivo, poveča veselje. Ribiči smo družabni 😊

Prilagodimo taktiko ribolova

Uporabimo lahko predimenzioniran pribor, močnejšo opremo, večje trnke. V vodi, kjer je vidljivost blizu ničle, se ribe bolj zanašajo na vonj in okus kot na vid.

V območjih umirjenega toka ob bregu ali v zatonih se skoncentrirajo belice, plenilke in druge ribe.

Finost pribora je drugotnega pomena, zato se osredotočimo na vabo. Uporabimo večje vabe, ki so lahko močnejših arom. Za vabo uporabimo večji kos mesnega narezka, šop deževnikov , “nadipan” kruh. Pogosteje posežemo tudi po kombinaciji vab: odlično se obnese tigrov orešček, bojli ali pelet, obdan z aromatizirano pasto. Takšna vaba je močnega okusa in hkrati obstojna!

V visoki vodi lahko dobro lovimo plenilke. Ščuke iščejo zatone, kamor se zateče bela riba. Na Krki jih odlično lovijo vedno, ko reka prestopi bregove. Tudi sulci pogosto plenijo v času poplav; poiskati moramo primeren del in primerno vabo, ribo pa bomo ujeli v vseh vodnih okoliščinah. Na Ljubljanici jih zelo dobro lovijo kar z brega vedno, ko ima reka pretok tudi 100 ali celo 120 kubičnih metrov na sekundo (običajen poletni pretok je okoli 15 kubičnih metrov na sekundo, pozimi pa okoli 50). Pri tem seveda prilagodijo vabo; uporabijo težji cof, težko silikonsko ribo ali velik vobler.

Z veseljem se spominjam nekega jesenskega dne pred približno desetimi leti, ko sva s prijateljem Zoranom šla na sulca. Reka je bila na meji, da prestopi svoje bregove. Belice so se skoncentrirale ob bregu; sem in tja sva videla ogromne ploščiče, platnic in klenov pa je bilo toliko, da bi jih menda lahko “ravbšici” nabadali kar s palicami. Midva sva ciljala seveda na sulca. Počakala sva na mrak, ko sva ujela kar tri, vsi so prijeli v zatonu tik ob bregu. Verjetno sva zadela tudi pravi dan, kot pravijo, a prepričana sva bila, da je glavno vlogo odigrala ravno visoka voda.

Na ribolov rečnih belic se zadnje čase odpravim le, ko je voda res visoka. Mrene, kleni in podusti takrat prijemljejo čisto blizu brega in so precej bolj sproščene kot sicer. Tudi velikost ulovljene ribe se poveča.

Pri iskanju primernih lovnih predelov v času visoke vode se zanašamo na poznavanje terena, v pomoč pa nam lahko priskoči moderna tehnologija. S preučevanjem satelitskega posnetka lahko hitro ugotovimo, kje lahko pričakujemo zaton oziroma območja z zmanjšano močjo rečnega toka. Tam bo tudi riba, zato se splača, če se osredotočimo nanje.

V tem trenutku vodostaji večinoma padajo ali so že nizki, zato se na napisano spomnite, ko bo v revirju znova veliko vode. Takrat se obvezno odpravite na ribolov, saj pregovor “velika voda, velika riba” še kako drži.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja