Naslednji izziv – jesenski lipan!

S koncem septembra zaključimo z ribolovom potočnih in soških postrvi, saj so v drstnem obdobju. Ribičem ostanejo šarenke, različne belice in lipani, srebrni vitezi. Ti so v jesenskem obdobju v krasni kondiciji in ribiči jih uspešno lovimo s posnetki ličink in s suhimi muhami. To sicer ni vedno najenostavneje, a z nekaj truda bo ribič bogato poplačan.

Povsod, kjer živijo lipani, jih bomo tudi jeseni prav lepo lovili, če bo le vodostaj pravšnji. S prihodom deževnega obdobja so vode povišane in takrat je lipanski ribolov težji. Lipani namreč navadno ne plenijo tako kot postrvi in njihov ribolov je najuspešnejši s posnetki ličink in s suhimi muhami, ki takrat odpovedo. Lipani se v visokih vodah umaknejo v zavetja, v globljo vodo in za velike skale, kjer jih z lahkimi in majhnimi muhami ne bomo dosegli. Počakati moramo, da se pretoki umirijo. Takrat bo pravi čas za velikega jesenskega lipana.

Ko pretoki rek znova padejo do njihovih normalnih stanj, bo muhar vzel vitko muharico lahke in srednje akcije, denimo 3, 4 ali 5, škatlico s posnetki ličink in suhih muh, tanke predvrvice (od 0,14 do 0,18 mm) ter odšel na lipana. Ta ga bo na rekah, ki niso obremenjene z velikim številom ribičev, pričakal ves sestradan in dostikrat bo vzel tudi zelo veliko muho. Za jesen sicer velja, da z velikostjo ne gre pretiravati. Bolje se obnesejo nekoliko manjše muhe. Pravilo sicer pravi, da so lahko posnetki ličink večji kot suhe muhe. Prve vežemo na trnke velikosti od #10 do #14, druge pa so manjše, od #16 do #22. Izmed posnetkov ličink velja omeniti ličinke šašev, hidropsihe ter realistične in domišljijske postranice – tudi v bolj kričečih barvah (rožnata, vijolična). Zelo uspešen je klasični posnetek zajčjega ušesa z volframovo kroglico v zlati ali bakreni barvi. Od suhih muh so zelo uporabni drobni posnetki enodnevnic v svetlejših tonih, Fratnikova puhovka, različni klinkhamerji in vzpenjači s puhom CDC. Sploh slednji bodo naravnost ubijalski, ko bo Sonce toplo grelo in bo ozračje mirno, gladina pa ravna kot zrcalo.

Lepota jesenskega ribolova, zlasti takšnega v sončnih dneh, se skriva v mirnem ozračju in spokojnem brezvetrju. Takrat se dvigajo tudi tisti največji lipani, čeprav niti v sanjah ne tako divje in pogosto kot spomladi in poleti. Jeseni je voda že mrzla, kar bo lahko občutil tudi ribič, če bo dolgo stal v njej. Bolj kot se krajša dan, bolj se obdobje, ko lipani pobirajo z gladine, pomika proti poldnevu in krajše je.

Kam na jesenskega lipana? Po našem mnenju so ta trenutek najboljše lipanske vode, s katerimi gospodarijo ribiške družine, naslednje: Ljubljanica (RD Vrhnika) – samo do konca septembra!, Poljanska Sora (RD Žiri), Vipava (RD Ajdovščina, RD Renče) in Sava (RD Radovljica).

Ribolov lipanov traja najkasneje do 30. novembra, ponekod se zaključi že prej. Začetek njegovega drstnega obdobja zaznamuje konec klasičnega muharskega leta. Pozimi je nato zanimivo muharjenje ščuk in sulcev, o tem pa morda kdaj drugič.

Dober prijem vam želi ekipa RibiskeKarte.si!

Več na temo jesenskih lipanov preberite v naslednjih sestavkih: Čas je za največje lipane (1. del), Čas je za največje lipane (2. del) in Ducat uspešnih muh za lov lipana.

(Foto: Hany Bany)

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja