Na Zemlji že 8 milijard ljudi

15. novembra 2022 je človeštvo doseglo nov mejnik – na svetu je že več kot 8 milijard ljudi. Leta 1950 je bilo na planetu 2,5 milijarde ljudi. V ZN pričakujejo, da bo do konca stoletja populacija svetovnega prebivalstva presegla 10 milijard.

Populacija narašča vedno počasneje, a se je samo v zadnjih desetih letih povečala za 1 milijardo. Generali sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je ob novem mejniku poudaril, da gre za priložnost, ko moramo razmisliti o odgovornosti človeštva za planet. Po tem, ko bo prebivalstvo raslo do konca tega stoletja, naj bi nato počasi začelo upadati.

Težavo predstavlja povečano potrošništvo, razlog za rast populacije pa je tudi višja pričakovana življenjska doba. Rodnost po svetu sicer upada, rast prebivalstva bo v prihodnjih nekaj desetletjih največja v DR Kongo, Egiptu, Etiopiji, Indiji, Nigeriji, Pakistanu, na Filipinih in v Tanzaniji.

Število prebivalcev Indije bo prihodnje leto prvič presegle število prebivalcev Kitajske; Indija bo tako država z najštevilčnejšo populacijo na planetu.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja