Močan potres južno od Zagreba

Ob 6:28 zjutraj je prebivalce večjega dela vzhodne Slovenije presenetil potres, katerega središče so ugotovili približno 50 km jugovzhodno od Zagreba, blizu Siska. Potresu z močjo 5,1 je sledilo več popotresnih sunkov, najmočnejši ob 7:49. Po prvih podatkih naj ne bi povzročil večje gmotne škode.

Moč prvega potresnega sunka je podobna eksploziji več kot 950 ton TNT, medtem ko je moč najmočnejšega popotresnega sunka znašala približno 230 ton TNT.

Živahno potresno območje

Ozemlje Slovenije in v naši bližnji soseščini se nahaja na južnem robu Evrazijske geotektonske plošče, zato je potresno med najdejavnejšimi na svetu. Današnji niz potresov je posledica stisnjenosti Jadranske tektonske plošče med Afriško na jugu in Evrazijsko na severu.

Najmočnejše potrese smo sicer zabeležili na območju Slovenije v letih 567 (magnituda 5,8), 1097 (5,8), 1511 (magnituda 6,8) in 1895 (6,1). Iz leta 1998 je znan potres v Posočju, ki je z magnitudo 5,6 povzročil ogromno gmotne škode, na srečo pa ni terjal človeških življenj. Fotografija je simbolna.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja