Kaj storiti, če povozimo divjad

Verjetnost srečanja z divjadjo je v Sloveniji velika, tako v divjini kot v urbanih območjih. Bližnja srečanja divjadi in vozil so tako žal običajen pojav; samo lani so ustrezne službe zabeležile kar 6261 povoženih divjih živali – več kot 17 vsak dan! Kaj storiti, če povozimo divjad?

Nevarnost srečanja divjadi in vozila je največja spomladi, marca in predvsem aprila, so nam zatrdili na Lovski zvezi Slovenije. Takrat zavzemajo živali področja v naravi in odganjajo vsiljivce, zato sunkovito skačejo tudi na ceste in druge prometne poti. V Sloveniji je v tem smislu problematična predvsem velika gozdna parkljasta divjad (divji prašič, jelen, srca) ter mala poljska pernata in dlakasta divjad (kunec, zajec, lisica, jazbec, fazan, …).

Trk z živaljo lahko včasih preprečimo s predvidevanje in prilagojeno hitrostjo, dostikrat pa ne. Če žival povozimo, takoj ustavimo na primernem mestu in si oblečemo odsevni jopič. Pokličemo center za obveščanje 112 in ostanemo v vozilu do prihoda organov. Ti bodo obvestili tudi higiensko službo in lovce.

Kot poudarjajo lovci, je izjemnega pomena, da se ranjeni živali ne približujemo. Ta nas lahko poškoduje, prenaša pa lahko tudi različne bolezni (zoonoze).

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja