Koliko rib na dan poje kormoran?

Kormoran (Phalacrocorax sp.) je ptica iz družine kormoranov, v kateri je približno 40 različnih vrst. Zraste do 100 cm v višino in doseže težo do nekaj kilogramov. Njegovo perje je temno sive do črne barve, zelo redko tudi svetlejše oziroma bele. Med perjem ima manj zraka kot druge ptice, zato je zelo okreten pod vodo, kjer lovi ribe. Dnevno poje kormoran približno pol kilograma rib, zato ti ptiči med ribiči niso priljubljeni.

Kormorani gnezdijo v delih Azije, v Evropi, Afriki in na vzhodni obali Severne Amerike. Dejansko so prisotni po celem svetu, ni jih le v osrednjih Pacifiških otokih. Po navedbah DOPPS (vir 3) naj bi v Sloveniji živele tri vrste kormoranov. Prehranjujejo se z ribami, redkeje s kačami, zato so vezani na vodo. Med lovom se potopijo tudi več metrov globoko, nekateri viri navajajo, da celo do 45 m (vir 8).

Debata o kormoranih je med slovenskimi ribiči zelo aktualna. Ribiči trdijo, da so kormorani “prišleki”, ki k nam “večinoma priletijo v zimskem času, požrejo ribe in nato odletijo v svoje matične dežele”. Na drugi strani so zagovorniki ptic, ki trdijo, da za slabo stanje ribjih populacij niso krivi kormorani.

Pri nas so kormorani prezimujoče ptice. Nekateri viri navajajo, da so kormorani pri nas domorodni (vir 4), drugi (predvsem ribiči) pa trdijo, da so kormorani v takšnem obsegu pri nas pojavljajo šele zadnjih 30 let. Habitat dveh vrst kormoranov se sicer varuje z Uredbo o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah (vir 5).

Po navedbah ribiških družin, Ribiške zveze Slovenije in Zavoda za ribištvo Slovenije naj bi se zlasti po letu 1993 populacije nekaterih ribjih vrst, omenimo lipana, podusti, platnice, sulca, blistavca, pohre, soške postrvi, mazenice in primorske belice zaradi prehranjevanja kormoranov oziroma nezadostnih ukrepov za varovanje teh vrst pred kormorani bistveno zmanjšalo, celo od 80 do 95 % (vir 1). Predlagani načrti za zaščito ribjih vrst oziroma dovoljenja za plašenje kormoranov naj ne bi delovali. Pri DOPPS (Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije) temu oporekajo in trdijo, da gre za željo po uvajanju enostranskih ukrepov plašenja in streljanja kormoranov. Po njihovem mnenju ti ptice v zimskem času nimajo drugih zatočišč (vir 2).

O nekakšni “oazi” za kormorane poročajo iz Pomurja. V letu 2017 so nekateri mediji (vir 1) poročali, da odstrel pri nas ni dovoljen, je pa dovoljen v sosednjih državah, na Hrvaškem, na Madžarskem in v Avstriji. Tako naj bi kormorani prileteli na najbližja mogoča pribežališča, kjer je dovolj rib, denimo na Gajševsko jezero. Tam naj bi prezimovalo do 250 kormoranov, ki po črnem scenariju v 100 dneh, kolikor naj bi se zadrževali na omenjenem območju, pojedli do 12.500 kg rib (dnevno pol kilograma rib po osebku, vir 7). Kot dodajajo ribiči pa ni problematično le, da kormoran je ribe, temveč da med lovom poškoduje večje osebke rib, ki nato zaradi poškodb poginejo. O problematiki podobnih razsežnosti poročajo tudi s Save, Savinje ter Drave s pritoki, in od drugod.

Dovoljenje za plašenje kormoranov z odstrelom

Na začetku decembra 2022 so slovenski sladkovodni ribiči prejeli dovoljenje za plašenje kormoranov z odstrelom določene kvote osebkov za obdobje 2022 – 2027 (dovoljenje št. 35606-6/20200-2550-22, vir 6).

V dovoljenju je predvideno vznemirjanje in odvzem iz narave z odstrelom do 139 osebkov vrste veliki kormoran letno. Pogoj je, da se najprej izvede vznemirjanje z uporabo plašilnih sredstev, šele nato se osebke odvzame iz narave z odstrelom, ko letijo od prenočišča proti mestu hranjenja.

Odvzem na posameznem območju ne sme presegati 5 % na območju prisotnih ptic. Vznemirjanje in odvzem iz narave z odstrelom se ne sme izvajati na odsekih tistih rek, kjer se zadržuje večje število prezimujočih osebkov drugih zavarovanih vrst ptic.

Vznemirjanje in odvzem osebkov iz narave z odstrelom sta dovoljena na nekaterih območjih: Soča s pritoki (23 osebkov), zgornji tok Save s pritoki (10 osebkov), Sava Dolinka od Hrušice do Save v Šentjakobu in Kamniška Bistrica (12 osebkov), Sora s pritoki (5 osebkov), Unica in Obrh (5 osebkov), Ljubljanica s pritoki (5 osebkov), Savinja s pritoki (21 osebkov), Mirna (5 osebkov), Krka s pritokom (19 osebkov), Kolpa s pritokom (6 osebkov), Drava s pritoki (23 osebkov), Rižana od izvirov do avtocestnega mostu (5 osebkov).

Foto: Unsplash

Viri:

  1. https://www.bakos.si/uncategorized/kormorani-spet-skregali-ljubitelje-rib-in-ptic/
  2. https://www.ptice.si/2017/02/so-kormorani-dezurni-krivci/
  3. https://www.ptice.si/ptice-in-ljudje/ptice-slovenije/kormorani/
  4. https://old.delo.si/novice/slovenija/za-ribice-nadloga-za-dopps-domorodna-ptica.html
  5. http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=URED2386#
  6. https://ribiska-zveza.si/news/586/15/IZDANO-DOVOLJENJE-ZA-PLAsENJE-KORMORANOV-Z-ODSTRELOM-2022-2027
  7. https://birdfact.com/articles/what-do-cormorants-eat
  8. https://en.wikipedia.org/wiki/Cormorant

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja