Carski praženec, klasična zimska sladica

Carski praženec je lepo slovensko ime za sladico z nemškim imenom kaiserschmarrn. Zasluge zanjo si pripisujejo Nemci, Avstrijci, celo Švicarji in Italijani. Pa vendar je priljubljena v vseh deželah nekdanje monarhije, tudi na Madžarskem in Češkem. Ker velja za alpsko sladico jo z veseljem pripravimo tudi pri nas, saj je preprosta in okusna.

Alpska kuhinja je polna kulinaričnih vrhuncev, carski praženec je eden izmed njih. Klasični recept zanj je čudovito enostaven, rezultat pa je puhast in aromatičen praženec kot smo ga navajeni iz kakšnega božičnega sejma ali bolje založene koče v visokogorju. Preprosto sladico, nad katero boste navdušeni, lahko pripravite v vsega 20 minutah.

Za kar najboljši končni rezultat uporabimo ustrezne sestavine. Moka naj bo pšenična, tipa 405. Mleko naj bo polnomastno, torej 3,5 %. Za puhasto testo dodamo malce mineralne vode. Za pečenje uporabimo maslo in ne margarine ali olja. Če se le da uporabimo domača jajčka, saj imajo njihovi rumenjaki temnejšo rumeno oziroma oranžno barvo, zato je tudi praženec na koncu videti precej lepše. Rumenjake seveda ločimo od beljakov! Iz beljakov stepemo res trd sneg – če nismo prepričani, ali je dovolj stepen, postavimo posodo s snegom nad glavo in jo obrnimo okoli. Si upate? Če bo sneg pravi, se bo obdržal v posodi 🙂

Pomembna je tudi posoda. Vzemimo takšno, ki ima premaz proti prijemanju in je premera 32 cm. Tako bomo v njem spekli celotno maso in nam ne bo treba delati dvakrat. Peka traja približno 5 minut na vsaki strani, če je vročina slabše razporejena tudi dlje. V praženec lahko dodamo tudi rozine, ki pa jih prej obvezno namočimo v vodi, jabolčnem ali pomarančnem soku, lahko tudi v rumu (če “šmorna” ne bodo jedli otroci). Na koncu praženec posujemo s sladkorjem v prahu, postrežemo pa s slivovim džemom.

Sestavine

Za 4 osebe bomo potrebovali 4 jajca, 300 ml mleka, 125 g moke, 75 ml mineralne vode z mehurčki, 60 g sladkorja, 40 g masla, ščepec soli, paketek vailijevega sladkorja, sladkor v prahu.

Rumenjake ločimo od beljakov. Iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjakom dodamo sladkor, vanilijev sladkor in ščepec soli. Nato po delih izmenično vmešamo 125 g moke in 300 ml mleka. Na koncu prilijemo 75 ml mineralne vode z mehurčki in premešamo. Nato previdno z lopatko vmešamo sneg in po želji dodamo namočene rozine.

V ponvi na srednje visoki temperaturi segrejemo 40 g masla. Pečemo približno 5 minut do zlato rjave barve. Stranice vsake toliko časa nekoliko privzdignemo in preverimo, ali je spodnja stran že zapečena. Po približno 5 minutah peke, ko se “šmorn” na spodnji strani zlato zapeče, ga z lopatko razpolovimo in pustimo, da se tudi druga stran zlato zapeče (približno 5 minut). Na koncu sladico razpolovimo in z dvema lopatkama razkosamo na manjše koščke. Posujemo s sladkorjem v prahu in uživamo v jedi. Dober tek!

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja