Ko zapiha burja ali tramontana, je na obali lahko nevarno

Burja je močan severovzhodni veter, tramontana pa severni veter, ki pogosto zapiha tudi na naši obali. Ker gre za nenadna in močna vetrova, opozorilo ni odveč.

Pred dnevi je v domačih medijih odmeval primer 76-letnega Avstrijca, ki je med reševanjem jadrnice v Izoli izgubil življenje. Zaradi močega vetra je padel z jadrnice, ta pa ga je stisnila ob skale v marini, zato mu ni bilo pomoči. Ko na Obali zapiha močan veter, previdnost ni odveč, saj je gibanje v vodi ali blizu nje takrat lahko zelo nevarno.

Tramontana in burja veljata za sunkovita, močna vetrova. Spremljajmo vremensko napoved in se, če nismo res izkušeni, takrat na morje ne podajajmo. Če nas vetrova ujameta v marini, se umaknimo od morja in poiščimo zavetje. Človeško življenje ni vredno materialne izgube ali poškodbe čolna.

Nevarno je tudi, če v času močnega vetra pademo v vodo. Sploh tramontana je znana, da ustvari nad gladino nekaj deset centimetrov debel film iz gostih vodnih kapljic. Če pademo v vodo in četudi imamo glavo nad gladino, bomo utonili, saj ne bomo mogli dihati. Zato previdno – ko zapiha tramontana ali burja, se raje umaknimo na varno.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja