Kako pripraviti sipo?

Sipa je dobro znana prebivalka morja, mehkužec, sorodnica lignjev. Zelo dobra je tudi na krožniku. Da ne bi bila pretrda, jo pečemo zelo malo časa, ali pa vsaj eno uro.

Teh zanimivih živali je veliko tudi vzdolž slovenske morske obale. Lahko jih ujamemo ali pa kupimo od ribičev. Zelo dobre so pečene, v solati ali rižoti, če le niso pretrde. Kako jih pravilno pripravimo?

Sipa je zelo občutljiva. Pred pripravo jo očistimo v slani vodi. Pazimo, da ne poškodujemo vrečke s črnilom, sicer bomo imeli veliko dela s čiščenjem packarije. Sipa ima črnilo, ki ga izbrizga v vodo, če se počuti ogroženo. Črnilo je sicer užitno, najpogosteje ga uporabimo v rižotah ali ribjih juhah.

Za čiščenje sipe vzamemo oster nož. Sipo zarežemo ob strani in previdno odstranimo drobovje z vrečko črnila. Lovke zavržemo, uporabimo jih lahko za brodet ali ribjo juho. Meso nežno zarežemo počez in denemo na vročo ponev, kjer ga pečemo največ eno minuto. Meso sipe je hitro pečeno, če ga pečemo točno 1 minuto, bo ostalo mehko. Če bomo sipo pekli dlje časa, bo sipino meso trdo, gumijasto. Znova bo postalo mehko, če ga bomo pokuhavali vsaj 1 uro.

Za vse gurmane priporočamo naslednji recept: očiščeno sipo denemo v ponev, ki smo jo prej namazali z nekaj kapljicami kakovostnega oljčnega olja. Meso spečemo, nato pa ga narežemo na trakove. Položimo ga v že pripravljeno paradižnikovo omako, ki jo pojemo s testeninami po želji, najbolje z velikimi rigatoni. Okus obogatimo z nekaj listi bazilike, malce svežega soka limone in belim poprom. Dober tek!

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja