Ko ribe ne prijemljejo

Poletje ja čas dopustov in prostih dni. Številni ribiči se prav zdaj odločajo za ribolov, čeprav pogoji morda niso najboljši. Vroči dnevi in nizek vodostaj ne obetata dobrega ribolova. Kljub temu lahko z nekaj premisleka k svojemu priljubljenemu športu pristopimo tako, da nam bo kar najbolj v veselje.

Zadnja leta se zdi, kot da imamo v Sloveniji le dva letna časa – zimo in poletje. Blago podnebje je prej izjema kot pravilo, saj smo priča velikim temperaturnim nihanjem. Tenisači ali šahist se spremembam zlahka prilagodijo, malo drugače pa je z nami, ribiči. Že s prihodom junija je marsikje zelo vroče, tudi nad 30 °C, kar je za ribolov prej slabo kot koristno. Da ne govorimo o stresu za ribe.

Večina poštenih smrtnikov lovi, ko ima za to čas. Da bi tudi v vročini ujeli ribe, sledimo trem pravilom: prilagodimo čas ribolova, območje ribolova in ribje vrste, ki jih lovimo.

Čas ribolova

V visokem poletje dnevne temperature zraka večinoma presežejo 30 °C, nemalokrat celo 35. Ribe se v vročem obdobju dneva umaknejo v globine, v senco, na varno. Prehranjujejo se le redko pa še takrat to počnejo izjemno previdno. Najbolj produktivni deli dneva za ribolov so zgodaj zjutraj, pozno zvečer in ponoči. Tam, kjer je to dovoljeno, se lahko lotimo nočnega ribolova, a vedeti moramo, da nam bo tak pristop koristil le za ribolov nekaterih ribjih vrst (zlasti somov, krapov in podobnih). Za druge ribje vrste, ki jih lovimo podnevi, se bomo morali zadovoljiti s hladnejšim obdobjem dneva, ki je tik po zori in tik pred mrakom. Takrat narava zadiha in tudi ribe so vidno aktivnejše. Muharji dobro poznajo ta čas, ko topel zrak prežema posebna mehkoba. Tudi ljubitelji vijačenja se bodo strinjali, da so zgodnje jutranje in pozne večerne ure za ribolov plenilk najuspešnejše – pa tudi najudobnejše.

Območje ribolova

Če se kljub vsemu ne moremo odpovedati ribolovu sredi vročega dne, se potrudimo, da lovimo v hladnejših območjih, to je na višji nadmorski višini, v območju ozkih dolin in grap ter v zavetju globoke sence. Navadno je tam tudi voda hladnejša in ribe aktivnejše. Iščemo namreč tiste, ki se prehranjujejo, prav nobenega smisla nima loviti primerkov, ki se skrivajo pred soncem, ležijo pod podvodno zajedo in so za naše ribiške predložke popolnoma imune. Vročina je lahko priročen izgovor za izlet v gore in za ribolov, ki smo ga morda prej že dolgo načrtovali.

Ribje vrste, ki jih lovimo

Poletje ima vsaj eno dobro lastnost. Z julijem se prične obdobje ribolova številnih vrst krapovcev, ki toplo vodo bolje prenašajo kot občutljivejše salmonidne vrste. Za ribolov sta zlasti zanimiva klen in mrena. Lovimo jih lahko z metodo beličarjenja, muharjenja ali vijačenja. Omenjeni vrsti, ki sta prav borbeni in ne ravno enostavni za ribolov, bomo uspešno lovili tudi čez dan. Če se bomo torej znali prilagoditi na ribolov točno določenih ribjih vrst, je lahko naš dan v naravi izredno pester in zanimiv. V nasprotnem primeru nas čaka veliko razočaranja in čakanje na osvežitev ali hladnejše dni, ki bodo tako ali tako še prehitro tu …

Kaj pa ti najraje loviš poleti? Prilagodiš način ribolova ali ti je vseeno? Sporoči nam v komentar spodaj!

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja