Poletni ribolov krapov

Poleti se krapom razgreje kri in radi prijemljejo na vabe, ki jim jih ponudimo. Številne ribolovne možnosti so za ribiče na voljo na komercialnih vodah, večjih jezerih pa tudi rekah, ki veljajo za najtežje revirje za ribolov teh zanimivih in velikih krapovcev. Poleti je krapolov zelo zanimiv, ne samo zato, ker smo večinoma na dopustu in imamo čas, temveč zato, ker je sezona prehranjevanja teh ribolovnih rib na vrhuncu. Zdaj je pravi čas, da se odpravimo za vodo!

Krap iz Šmartinskega jezera je tehtal več kot 30 kg!
Krap iz Šmartinskega jezera je tehtal več kot 30 kg!

Poleti krapa res ni težko ujeti, vsaj ne v Sloveniji. Praktično vsaka ribiška družina ponuja revir, v katerem živi ta zanimiva ribolovna vrsta. Lovimo jih lahko s tehniko beličarjenja, talnega ribolova, muharjenja, zelo redko tudi vijačenja. Navadno se jih lotevamo s plovcem ali na moderen način, po kraparsko, s tehniko talnega ribolova z dvema palica z obtežilnikom. Poleti je tak način še toliko bolj zanimiv, saj je udobnejši pa tudi ribe pogosteje prijemljejo. Kje je skrivnost poletnega ribolova krapov?

Ne bojmo se bojlijev
Ne bojmo se bojlijev
Upajmo si več!

Krapi so v poletnem času, ko je toplo (vroče!), zelo dejavni. Rijejo po dnu, iščejo hrano, se dvigujejo k površini vode, približajo obalam in burijo domišljijo ribičev. Polnijo si želodčke in skrbijo, da se njihova zaloga masti za mrzlo zimo, ki prihaja, obilno povečuje. Na vodah, kjer lovi veliko ribičev in kjer vlada velik ribiški pritisk, so hitreje »našpikani« in jih je posledično težje ujeti. A vseeno, poleti bodo ulove zabeležili tudi tisti, ki klasičnega krapolova v težkih okoliščinah niso vajeni. Prvi nasvet za vse, ki se šele lotevajo poletnega ribolova krapov je, da si upajo več. Pojdimo lovit, ostanimo za vodo dlje, od opreme vzemimo le najnujnejše, predvsem pa opazujmo svet okoli sebe, ki se spreminja iz minute v minuto. Pri ribolovu previdnih krapov nam bo najbolj koristilo, če bomo oprezni, previdni in dojemljivi za dogajanje ob in v vodi.

Čudovit krap iz jezera Mola
Čudovit krap iz jezera Mola
Oprema

Ribiška oprema ni za poletni ribolov prav nič drugačna kot za zimskega ali kateregakoli drugega. Najpogosteje lovimo s tršimi kraparskimi palicami 3 m dolžine ali več in z akcijo 3 lb ali več. Nekateri prav radi posežejo tudi po palicah feeder ali match. O razlikah med omenjenimi palicami bomo pisali v katerem od prihodnjih blogov.

Izbira vabe

Izmed široke palete vab za ribolov krapov lahko poleti posežemo po specialnih dodatkih, ki so osnovani na maščobah in jih krapi naravnost obožujejo. Poleg koruze, polente, deževnikov, kruha in drugih klasičnih vab se ne bojmo uporabiti bojlijev in posebnih omak (t.i. deepov), v katere jih namakamo. Vabe, bogate z aromami in hranilnimi snovmi, so za krape zmagovalna kombinacija. Če se bomo z vabo, ki jo uporabljamo, razlikovali tudi od drugih ribičev, ki lovijo v istem revirju, nam lep ulov skorajda ne bo ušel. Splošno pravilo pravi, da pozimi uporabljamo vabe, osnovane na alkoholu, poletu pa (zaradi tople vode) uporabljamo vabe, ki so izdelane na osnovi maščob. Vse to je zaradi fizikalnih osnov, ki igrajo pri krapolovu pomembno vlogo. V poletnem času je voda toplejša, zato so maščobe v vodi lažje topne kot pozimi. Poleti se na splošno tudi zelo dobro obnesejo mesne in sadne arome.

Obiščimo reko

Pri izbiri revirja za krapolov sledimo lastnim željam, nasvetu prijatelja in splošnim izzivom, ki smo jih pri tem zanimivem športu lahko deležni. Predlagamo, da izmed revirjev, ki so na voljo, izberemo takšnega, ki je zahtevnejši. Na komercialnih vodah krapa ni težko ujeti, a je tako tudi zadovoljstvo nekoliko manjše. Raje se odpravimo na reko, kjer je krapov manj, vendar je ulov vreden toliko več pa še zadovoljstvo ob prijemu in utrujanju je neprecenljivo. V tekočih vodah je ribolov krapov nekoliko drugačen in je odvisen od dinamike vodostaja. Krmljenje prilagodimo vodnemu toku in padavinam. V primeru visokih voda je ulov lahko sila pičel, saj se zna zgoditi, da na ribolovnem mestu ne bo nobene ribe. Tam, kjer smo nakrmili, se prav lahko zgodi, da ni nobene ribe, saj je močan vodni tok krmilo odnesel nekam proti Beogradu. Lepota tekočih voda je tudi v tem, da moramo biti pri ribolovu izredno previdni. Že najmanjši šum ob vodi lahko prelepe ribe, ki so morebiti prav pod našimi nogami, spodi daleč stran.

Če se bomo odločili za ribolov na reki, moramo upoštevati tudi njeno oblikovanost. Če je v reki veliko vodnega rastlinja, razmislimo, ali bi raje lovili s plovcem ali s tehniko ribolova pri dnu. Oba načina nam lahko prineseta veliko veselja, a odločitev je na strani ribiča.

Kakšna pa je tvoja taktika za poletni krapolov? Če želiš, nam jo lahko zaupaš v komentar spodaj.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja